Novosti

Sljedeće godine stiže najjeftiniji električni automobil u Evropi?

Sljedeće godine stiže najjeftiniji električni automobil u Evropi?
Foto: Screenshot Youtube | Sljedeće godine stiže najjeftiniji električni automobil u Evropi?

Najjeftiniji električni automobil u Evropi mogao bi da se pojavi već sljedeće godine. Radi se o modelu dacia spring, za koju rumunski proizvođač navodi da će "zadržati tri ključne vrijednosti" modela ove fabrike, "jednostavnost, izdržljivost i pristupačnost".

Kompanija Renault kojoj Dacia pripada, objavila je tizere za dva nova električna modela, jedan pod brendom Nissan, a drugi kao proizvod rumunske fabrike.

Francuski proizvođač najavio je da dane od 15. do 26. oktobra posvećuje elektromobilnosti, pa su u skladu sa tim i najave za ova dva modela, pišu kolesa.ru.

I dok je novi nissan ariya dio standardne ponude elektromobila, ono što je evropskom, pa i našem tržištu, najinteresantnije, je niskobudžetni elektromobil dacia spring.

Iako detalji ovog modela, osim kratkog video tizera, nisu poznati, specijalizovani auto-portali navode da će on vjerovatno biti zasnovan na Renaultovom električnom automobilu K-ZE koji se prodaje u Kini, budući da je koncepte električne dacie predstavljene u martu gotovo identičan.

Električni model za kinesko tržište nalikuje daciji sandero, odnosno renaultu kwid, modelu namijenjenom za Aziju i ima autonomiju od oko 270 kilometara. Pokreće ga elektromotor od 33 kilovata, a maksimalna brzina mu je 105 kilometara na sat. Uz pomoć brzog punjača, baterija se od 0 do 80 odsto napuni za 50 minuta.

Cijena ovog modela takođe nije poznata, ali ukoliko zaista bude najjeftiniji električni automobil na evropskom tržištu, kako najavljuju iz rumunske fabrike, moraće da košta manje od 17.445 funti (19.235 evra), što je trenutna evropska najniža cijena za jedan električni model, škodu citigo u Velikoj Britaniji.

Sa druge strane, rumunski mediji navode, pozivajući se na izvore u Daciji da bi spring mogao da košta između 15.000 i 20.000 evra, u zavisnosti od opreme.

Inače, kineska verzija Ranaultovog električnog automobila K-ZE u toj zemlji se prodaje po cijeni od 7.200 do 9.200 evra, ali su troškovi proizvodnje u najmnogoljudnijoj zemlji drastično niži nego u Evropi.

(sputniknews.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije