Novosti

Srbija nije više u kombinaciji, nova VW fabrika u Bugarskoj ili Turskoj

Srbija nije više u kombinaciji, nova VW fabrika u Bugarskoj ili Turskoj
Foto: N.N. | Srbija nije više u kombinaciji, nova VW fabrika u Bugarskoj ili Turskoj
N.N.

​Volkswagen je suzio izbor potencijalnih destinacija u jugoistočnoj Evropi (CEE) za planiranu fabriku novih automobila na Bugarsku i Tursku, izvještavaju njjemački mediji.

Volkswagen još nije donio konačnu odluku, a o tome će raspravljati nadzorni odbor kompanije na sastanku nakon Uskrsa, izvijestio je prošle sedmice poslovni list Handelsblatt, citirajući informacije koje je objavila novinska agencija DPA.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u martu da će Volkswagen izabrati između Bugarske, Srbije, Rumunije i Turske gdje da gradi svoju novu fabriku automobila.

Prema Handelsblattu, glavna prednost Turske i Bugarske je niži trošak rada u odnosu na Njemačku. Potencijalna izgradnja Volkswagen-ove fabrike u jugoistočnoj Evropi izazvala je zabrinutost u radničkom vijeću Volkswagena, koji je pozvao menadžment da reinvestira u postojeća postrojenja umjesto da otvara nova, rekao je Handelsblatt.

U novembru, šef Volkswagena Herbert Diess izjavio je da kompanija traži lokaciju za tvornicu od 1,4 milijarde eura u istočnoj Evropi, za koju se očekuje da će započeti proizvodnju nakon 2022. godine.

Kompanija namjerava da pokrene proizvodnju Škoda Karoqa i Seat Ateca SUV-a u novoj fabrici, koja bi zapošljavala 5.000 ljudi, iz pogona u Kvasiny, Češka Republika, rekao je tada Diess.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije