Novosti

Šta je dobro imati u gepeku?

Šta je dobro imati u gepeku?
Foto: N.N. | Šta je dobro imati u gepeku?

Dobro je poznato šta po zakonu morate imati u gepeku svog automobila, ali još je neke stvari poželjno nositi.

Kompresor za gume

Ova mala stvarčica vas doslovno može spasiti. Pošto malo ko od nas provjerava u kakvom je stanju rezervna guma, a neki novi automobili je zbog uštede prostora u gepeku čak i nemaju, ponekad se znamo neugodno iznenaditi kada moramo zamijeniti probušenu gumu a rezervna je potpuno ispustila vazduh. Kompresor je u tom slučaju ušteda ne samo vremena, nego i novca, jer nećete trebati čekati skupocjenu pomoć sa strane.

Motorne ulje

Bez obzira vozili li novo vozilo ili staro koje troši ulja koliko prosječan alkoholičar vina, u gepeku bi uvijek trebali imati barem litru ulja. Redovno pregledavanje ulja je obavezno, tako da ćete znati kada treba doliti, međutim u slučaju da zbog neke nezgode potpuno iscuri ulje ova vam dodatna količina može pomoći da automobil prevezete na sigurnije mjesto.

Punjač za mobilni telefon

Koliko puta nam se dogodilo da nam mobilni telefon počne pištati da mu je baterija gotova za vrijeme vožnje? Naravno, nije kraj svijeta, ali šta ukoliko se automobil pokvari baš negdje u nedođoji i to usred noći? Automobilski punjači za mobitele se danas mogu nabaviti bilo gdje i najčešće imaju dodatke za sve vrste telefona.

Lampa

Lampa bi trebala biti obvezan sastojak svake putne opreme. Naravno, svaki  malo ozbiljniji mobilni telefon danas zahvaljujući milijardi aplikacija pruža svjetlo ali standarna lampa pruža više prednosti. Najvažnija je da se neće razbiti i oštetiti kada padne na pod, za razliku od vrijednog iPhonea, a osim toga pruža i dosta veću svjetlost što u mrklom mraku itekako znači.

Kablovi za paljenje

Obavezni su pogotovo u ovre vruće ljetne dane, ili hladne zimske dane. kada se nerijetko zna dogoditi da akumulator jednostavno otkaže poslušnost. Kablovi za spajanje su tada od velike pomoći, bilo da će pomoći upaliti vaše vozilo ili ćete vi biti taj koji će pomoći nekome. Ne treba niti isticati da kablove morate imati ukoliko vozite stariji automobil.

GPS i mapa

Ukoliko idete na dalji put, pogotovo u slučaju da idete negdje gdje nikada prije niste bili, GPS uređaj, ili barem klasična autokarta, su obavezni. Cijene GPS uređaja su danas postale prilično pristupačne i gotovo da se mogu kupiti i u najobičnijoj trgovini zato je kupovina GPS-a ipak logičnije rješenje.

Hrana ivoda

Ne trebate se pripremiti za apokalipsu pa cijeli gepek napuniti kanisterima vode i limenkama hrane. Mali kanister vode će biti sasvim dovoljan i nešto malo najobičnijih prehrambenih proizvoda. Sve ovo nije hrana i tekućina za putovanje, već za prvu pomoć ukoliko se nešto dogodi tako da duže vrijeme morate čekati pomoć na putu.

(kult.com.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije