Novosti

Šta kažu Britanci o Ladi Nivi

Šta kažu Britanci o Ladi Nivi
Foto: Ilustracija | Šta kažu Britanci o Ladi Nivi
N.N.

Met Votson testirao je čuveni ruski terenac koji, čini se, i dalje odolijeva vremenu.

Pored "običnih" novih modela, britanski CarWow u posljednje vrijeme počeo da je testira i neke "ekstremne" automobile – kao što je, na primjer, Bugatti Chiron SuperSport.

Na potpuno suprotnom kraju spektra nalazi se jedan model koji je Met Votson smatrao zanimljivim za prezentaciju ljubiteljima automobila. U pitanju je Lada Niva Legend, koja, uprkos tome što je u suštini razvijena još 1970-ih, i danas može da se kupi čak i na britanskom tržištu.

Ovaj model na Ostrvu košta od 17.595 funti, a iako spada među jeftinije terence u Britaniji, njegova cijena u toj zemlji je praktično duplo veća nego u Rusiji.

Što se tiče dizajna spoljašnjosti, Lada Niva se nije toliko promjenila od 1977. kada je ovaj model nastao. Najznačajnije ažuriranje među brojnim restilizacijama dogodilo se 2014. godine kada je ponuđen paket opreme Urban. Redizajn za 2020. bio je fokusiran na unutrašnjost, iako zaista malo toga može da se uradi sa vozilom čija je osnova toliko stara.

Ali, vratimo se testu. Met Votson kaže da je kabina, uprkos staromodnoj tehnologiji i tvrdoj plastici, dobro napravljena. Luxe verzija koju je imao na testu dolazi sa opremom koja uključuje elektropodizače prozora, klima-uređaj, grijanje prednjih sjedišta i audio-sistem.

Kao što biste i očekivali, prostor na zadnjim sjedištima je skučen (doduše, dostupna je i duža varijanta sa pet vrata), dok prtljažnik ima kapacitet od samo 265 litara, što je ono što danas dobijate u malom gradskom automobilu.

Međutim, čini se da je vožnja Nive mnogo prijatnije iskustvo nego što bi se od ovakvog automobila očekivalo, iako se mjenjač čini pomalo "poljoprivrednim", kao što Met sugeriše.

Vožnja na otvorenom putu otkriva skromne performanse 1.7-litarskog četvorocilindarskog motora koji proizvodi 83 KS (61 kW). U videu je prikazan i test pravolinijskog ubrzanja od 0-60 milja na sat (0-96 km/h) za 19,09 sekundi, dok prelazak distance od četvrt milje traje naizgled beskonačno (21,24 sekunde).

"Off-road" je mjesto gdje stari 4×4 briljira zahvaljujući stalnom pogonu na sve točkove sa centralnim zaključavanjem diferencijala i mjenjaču.

Na kraju, Votsonova presuda je da bi većina ljudi vjerovatno trebalo da zaobiđe Ladu Nivu. Međutim, ako ste ljubitelji "neobičnih" automobila, on predlaže da odmah odete i kupite je.

Za one koji žele nešto modernije, Lada u Britaniji nudi Nivu Travel SUV, dok bi potpuno novi direktni nasljednik Nive Legend trebalo da stigne 2024. godine.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije