Novosti

Starta snježna čarolija - švedski reli

Starta snježna čarolija - švedski reli
Foto: N.N. | Starta snježna čarolija-švedski reli

Svaka od WRC priredbi ima nešto karakteristično i prepoznatljivo. Švedski reli je jedini koji se eto već 66 godina održava u potpuno snježnom ambijentu.

Na zaleđenim i snijegom prekrivenim putevima neophodna je vanserijska vještina da bi se stiglo do pobjeda. U tome su pravi velemajstori vozači iz Finske i Švedske.

Samo četiri puta su do prvog mjesta na Švedskom Reliju stigli vozači iz Francuske, prvo je to uradio Sebestijan Loeb 2004. godine a onda tri puta Sebastien Ožie, 2013, 2015 i 2016. godine.

Jednom je do pobjede stigao Norvežanin Peter Solberg a sve ostale lovorike su pripale onima koji su u suštini i najviše vremena proveli na snijegu Šveđanima i Fincima.

Stizali su do podijuma i čuveni Sajnc i Kolin Mek Re, Rerl, Barns,Terie, Gali, Tanak a daleke 1984. godine drugo mjesto je na Švedskom reliju, u fabričkom „audiju kvatro“ zauzela živa legenda relija i najuspešnija relistkinja svijeta svih vremena – Francuskinja, gospoša Mišel Muton.

Do sada je najviše puta pobjedjivao čuveni Šveđanin Stig Blimkvist (danas sa 71. godin ), 5 puta je slavio Finac Markus Gronholm, 4 puta Finac Jari Mati Latvala ( dakle najuspješniji na ovom reliju od aktuelnih vozača ) a 3 puta nažalost preminuli Bjorn Valdegard i 3 puta danas zvanični šampion svijeta Sebastien Ožie.

Od uspješnih i pobjedničkih marki najviše trijumfa i dalje ima Saab (10), potom Porsche i Ford (8), Peugeot (6), Mitshubishi (5), Toyota i Volvo ( 4 ), Audi (3) itd.

Švedski reli je poznat i po Skakaonici Kolin Mek Ri, gdje se bilježe zaista nevjerovatni rekordi u dužini doskoka reli automobilima. Osvrnite se malo oko sebe i pogledajte kako izgleda razdaljina od samo 10 metara i onda će biti sasvim normalno da se upitate da li je moguće leteti automobilom punih 45 metara. Baš to je Rekord skakaonice Kolin Mek Ri , koji je postavio 2016. godine mladi Norvežanin Brunildsen, sa Ford Fiestom R52. Belgijanac Tijeri Nujvil (Hyundai) i Norvežanin Mads Ostberg (Fiesta WRC) uspjeli su da prelete "samo" 45 metara, svojim takmičarskim automobilima.

Švedski reli 2018. počinje danas, dobro poznatim test ispitom Shakedown, a sutra uveče je i ceremonijalni ispit, prvi od ukupno 19. U petak je predviđeno sedam ispita, u subotu osam i onda u nedjelju. završna tri ispita. Reli se održava na terenima Švedske i Norveške.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije