Novosti

Stellantis obustavio proizvodnju automobila u Rusiji

Stellantis obustavio proizvodnju automobila u Rusiji
Foto: Unsplash/Olena Sergienko | Stellantis obustavio proizvodnju automobila u Rusiji

Automobilska kompanija Stellantis, koja je u Rusiji proizvodila i prodavala brendove Peugeot, Citroen, Opel, Jepp i Fiat, saopštila je danas da je obustavila proizvodnju u svojoj ruskoj fabrici zbog logističkih problema i sankcija uvedenih Moskvi.

Stellantis, četvrti najveći svjetski proizvođač automobila, koji u Rusiji posjeduje zajedničku fabriku sa japanskim proizvođačem automobila Micubišijem u gradu Kaluga, oko 195 milja jugoistočno od Moskve, imao je udio od samo jedan odsto na ruskom tržištu automobila prije aprilskog zatvaranja pogona, izvještava Rojters.

"Imajući u vidu rapidno svakodnevno povećanje unakrsnih sankcija i logističke teškoće, Stellantis je obustavio svoje proizvodne operacije u Kalugi kako bi osigurao punu usklađenost sa svim sankcijama i zaštitio svoje zaposlene", navodi se u saopštenju kompanije.

Veliki broj stranih kompanija najavio je privremeno zatvaranje prodavnica i fabrika u Rusiji ili je izvijestio da trajno napušta tu zemlju nakon što je Rusija 24. februara započela "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Iz Stellantisa su još krajem marta nagovijestili da će uskoro morati da zatvore fabriku u Kalugi jer joj ponestaje dijelova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije