Novosti

"Stellantis" opoziva više od 44.000 Wranglera 4xe

"Stellantis" opoziva više od 44.000 Wranglera 4xe
Foto: Twitter / Printscreen | "Stellantis" opoziva više od 44.000 Wranglera 4xe

​Grupacija "Stellantis" pod svojim krovom posjeduje 15 brendova, a između ostalog i američki Jeep. Sada "Stellantis" povlači više od 44.000 plag-in hibridnih SUV vozila Jeep Wrangler 4xe širom svijeta, jer se visokonaponska baterija kod ovih vozila može zapaliti.

Kompanija je objavila da je rutinski pregled podataka o klijentima doveo do interne istrage koja je otkrila osam požara u ovim automobilima. Svi su bili parkirani i ugašeni, dok je šest bilo priključeno na punjače.

Opoziv se odnosi na odabrane jedinice Jeep Wrangler 4xe modelskih godina od 2021. do 2024. Takvih Wranglera je 32.125 u Sjedinjenim Državama, 3.856 u Kanadi i 9.249 na ostalim tržištima. Iz "Stellantisa" kažu da se pogođeni automobili mogu voziti, ali savjetuju vlasnicima da se suzdrže od punjenja ovih hibridnih vozila i da ih parkiraju dalje od građevina i drugih vozila dok se ne poprave.

Popravka uključuje ažuriranje softvera, ali ako se uoči određena greška (koju iz "Stellantisa" nisu naveli), cijeli paket baterija biće zamijenjen. Američki proizvođač automobila procjenjuje da jedan odsto zahvaćenih vozila može da ima kvarove. Kupci će biti kontaktirani i obavješteni kada mogu da zakažu posjetu servisu.

Lansiran krajem 2020., Jeep Wrangler 4xe pokreće 2,0 litarski benzinski motor s turbopunjačem koji radi u paru s električnom pogonskom jedinicom integrisanom u automatski mjenjač s osam stepeni prenosa, prenosi "Klix". Hibridni sistem ima kombinovanu snagu od 375 KS, dok visokonaponska baterija koja napaja elektromotor unutar mjenjača ima kapacitet od 17 kWh, što je dovoljno za potpuno električni domet od 30 kilometara s napunjenom baterijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije