Novosti

Stellantis proširuje liniju hibridnih vozila

Stellantis proširuje liniju hibridnih vozila
Foto: Twitter / Printscreen | Stellantis proširuje liniju hibridnih vozila

Stellantis je u utorak objavio da će proširiti svoju liniju hibridnih vozila na 36 modela u Evropi do 2026. godine, kako bi zadovoljio sve veću potražnju za ovom vrstom motora, alternativom automobilima na benzin i električnim vozilima.

Američko-francusko-italijanski proizvođač automobila, nastao spajanjem proizvođača Peugeota PSA i Fiat Chryslera 2021., u saopštenju navodi da će ove godine ponuditi 30 hibridnih modela za devet od svojih 14 marki, uključujući Fiat, Peugeot, Jeep i Alfa Romeo, i pokrenuti još šest tokom sljedeće dvije godine.

Stellantis ističe da time odgovara na brzo povećanje narudžbina kupaca za hibride u Evropi. Dodaje da je prodaja ove vrste vozila u regiji porasla za 41 odsto u prvih šest mjeseci ove godine.

Grupacija je u junu izjavila da je njena prodaja električnih vozila stabilna od početka 2024. uprkos smanjenoj potražnji na globalnom nivou.

Stellantis je rekao da se fokusira na prodaju "blagih hibridnih" vozila, onih bez utikača i koja koriste niskonaponsku bateriju od 48 volti, robotizovani mjenjač s dvostrukim kvačilom i pojačani sistem regeneracije energije kočenja.

"Kada uporedite ovaj sistem s visokonaponskim hibridom, on ima vrlo sličan dobitak CO2 uz nižu cijenu za našeg kupca", rekao je Kristian Meler, Stellantisov viši potpredsjednik pogonskih sistema za region EMEA.

"Naš sistem je jednako dobar kao i ostali, ali s malo boljom ulaznom tačkom cijene."

Stellantisova pristupačna hibridna tehnologija omogućava domet do jednog kilometra u čisto električnom načinu rada, u poređenju s oko 80 kilometara za plug-in hibridnu tehnologiju grupe, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije