Novosti

Stiže električna Mazda MX-5

Stiže električna Mazda MX-5
Foto: Mazda | Stiže električna Mazda MX-5
N.N.

Mazda je potvrdila da namjerava da ponudi elektrifikovanu verziju roadstera MX-5 do kraja decenije.

Kako piše Carscoops, izvještaj proizilazi iz saopštenja japanskog proizvođača automobila u kome su najavili sljedeću fazu razvoja proizvoda. Iako se najava fokusirala na brojne nove modele - uključujući zamjenu Mazde 6 sa pogonom na zadnje točkove i šestocilindričnim motorom - Mazda najavljuje da će i sljedeća generacija roadstera biti uključena.

Međutim, nije bilo jasno da li to znači da će Miata postati potpuni EV ili elektrifikovana verzija sa hibridnim ili blago hibridnim pogonom. Na naknadno pitanje izvršni direktor Takeji Kojima je rekao da će bar jedna verzija sledeće Miate ostati sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, prenosi b92.

"Za kupce koji su do sada kupili roadster, obezbijedićemo motor sa unutrašnjim sagorijevanjem koji koristi biogorivo kao što je eFuel“, rekao je Kojima.

Na sličan način je potvrđeno da je Miata dio Mazdinih planova za elektrifikaciju, što znači da će uključivati neki oblik hibridne tehnologije.

Ovo ne isključuje potpuno električnu verziju Miate - model koji bi mogao da ima smisla sa Mazdinom skalabilnom arhitekturom Skyactiv EV.

Međutim, komentar Ichiro Hirosea, višeg izvršnog direktora, možda će objasniti zašto možda ne treba očekivati potpuno električnu Miatu u skorije vrijeme. Prema izvještaju, dok je potvrđivao da će Miata biti elektrifikovana, aludirao je na postupak elektrifikacije kao onaj koji će vrednovati DNK Roadstera kao lakog sportskog automobila. S obzirom da je težina i dalje glavni faktor EV-a, planovi za elektrifikaciju bi mogli da se završe samo hibridnom verzijom.

Još uvijek nije najavljen konkretan vremenski okvir za novu NE verziju Miata, a neki očekuju da će se trenutna ND generacija zadržati još nekoliko godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije