Novosti

Stiže i Porsche Taycan Cross Turismo

Stiže i Porsche Taycan Cross Turismo
Foto: N.N. | Stiže i Porsche Taycan Cross Turismo

Porscheovo iznenađenje na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi je bio Mission E Cross Turismo, a radi se o potpuno električnom vozilu koga Njemci opisuju kao Cross Utility Vehicle (CUV).

U međuvremenu je stiglo i zvanično saopštenje u kome se kaže da će ovaj automobil krenuti i u serijsku proizvodnju.

Za sada nije zvanično obajvljeno kada kreće u proizvodnju ali ranije inforamcije kažu da se radi o modelskoj godini 2021. Takođe, njegov naziv će najverovatnije biti Taycan Cross Turismo.

Zato će i tehničke karakteristike biti iste kao i kod standardnog Taycana koji će se inače u proizvodnji pojaviti sledeće godine.

To znači da će i Taycan Cross Turismo imati dva elektromotora (jedan napred i jedan pozadi) sa ukupno 440 kW/600KS, dok će autonomija sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija iznositi oko 500 km (baterije će se na punjačima od 800 volti za samo 15 minuta napuniti dovoljno za vožnju od oko 400 km).

Automobil će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od 3,5 sekunde, a do 200 km/h će stizati za manje od 12 sekundi.

Ovdje treba podsjetiti da je Mission E Cross Turismo sasajma u Ženevi dugačak 495 cm, širok 199 cm i visok 142 cm. Mission E Cross Turismo takođe ima i pogon na sva četiri točka, adaptivno vazdušno oslanjanje (koji može da poveća klirens za 50 mm), dinamičku kontrolu šasije (PDCC), matrix LED prednja svjetla, zaštitne elemente na eksterijeru, Porsche Connect digitalne servise, digitalnu instrument tablu, sportska sedišta...

Kao i Taycan, i serijski Taycan Cross Turismo će se proizvoditi u fabrici u Cufenhausenu (što će rezultirati zaposlenjem još 300 radnika). Porsche je već najavio da će se Taycan proizvoditi u seriji od oko 20.000 primjeraka godišnje (sa Taycanom Cross Turismo ta brojka bi mogla da poraste na blizu 30.000), kao i da će cjenovno biti smješten između modela Cayenne i Panamera.

(Autoblog.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije