Novosti

Stiže najbrži punjač za električne automobila na svijetu

Stiže najbrži punjač za električne automobila na svijetu
Foto: Screenshot / Youtube | Stiže najbrži punjač za električne automobila na svijetu

Novi ultrabrzi punjač ima maksimalnu snagu od 360 kW i sposoban je da potpuno napuni bilo koji električni automobil za 15 minuta ili manje, zadovoljavajući potrebe različitih korisnika EV-a, bilo da im je potrebno brzo punjenje ili dopunjavanje baterije.

Kompanija ABB, jedna od vodećih globalnih tehnoloških kompanija, objaviila je da pušta u rad najbrži punjač za električne automobila na svijetu.

Njegovo ime je Terra 360, a radi se o modularnom punjaču koji može istovremeno puniti do četiri vozila sa dinamičkom raspodelom snage.

To znači da vozači neće morati čekati ako neko drugi već puni ispred njih. Jednostavno će se priključiti na drugi utikač.

Novi punjač ima maksimalnu snagu od 360 kW i sposoban je da u potpunosti napuni bilo koji električni automobil za 15 minuta ili manje, zadovoljavajući potrebe različitih korisnika EV-a, bilo da im je potrebno brzo punjenje ili dopunjavanje baterije dok, recimo, kupuju namirnice u supermarketu.

Brzi punjač Terra 360 biće dostupan u Evropi od kraja 2021. godine, a u SAD, Latinskoj Americi i azijsko-pacifičkim regijama od 2022.

U kompaniji kažu da će najbrži svjetski punjač za električna vozila biti dostupan i za invalidska kolica, kao i da posjeduje ergonomski sistem upravljanja kablovima koji pomaže vozačima da se brzo uključe uz minimalan napor.

S obzirom na to da Terra 360 punjači imaju male dimenzije, mogu se instalirati u mala skladišta ili na parkirališta gdje je prostor dragocjen.

Inače, ABB je na tržište e-mobilnosti ušao još 2010. godine, a do danas je prodao više od 460.000 punjača za električna vozila na više od 88 tržišta; preko 21.000 DC (jednosmerne struje) brzih punjača i 440.000 AC (naizmjenične struje) punjača.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije