Novosti

Stiže nova kamera: Vidi sve, ne griješi i ne možete je izbjeći

Stiže nova kamera: Vidi sve, ne griješi i ne možete je izbjeći
Foto: Pixnio | Stiže nova kamera: Vidi sve, ne griješi i ne možete ju izbjeći

​Tehnologija napreduje iz dana u dan i naivno je očekivati da će sistem saobraćajnih kamera zaostajati.

Poljska kompanija Vitronic Machine Vision je jedan od lidera na ovom interesantnom tržištu čiji je primarni interes obuzdavanje "nestašnih" vozača. Upravo je isporučila poljskoj saobraćajnoj policiji seriju svojih novih uređaja pod nazivom Poliscan, koji garantuju odlične performanse.

Prvo, iz Vitronica kažu da se njihovi snimci ne mogu poništiti na sudu, odnosno da su svi uređaji sertifikovani i tačni.

Drugo, sa kućištem nalik na stub, kamere snimaju u svim pravcima, a jedan mjerni sistem prati nekoliko saobraćajnih traka.

Kamere mogu detektovati približavanje i odlazak vozila, snimati vozila koja se kreću jedno iza drugog. Sve ovo obezbjeđuje besprijekorno evidentiranje prekršaja, čak i u gustom saobraćaju.

Zahvaljujući tehnologiji laserskog mjerenja, nemoguće je zamjeniti (pogrešno procjeniti) vozila koja su prebrza, čak i ako voze paralelno.

Na kvalitet mjerenja ni na koji način ne utiču saobraćajni ili vremenski uslovi.

Poljaci tvrde da je za raznovrsnost zaslužan laser, odnosno Lidar.

Vitronic prodaje svoj novi uređaj u tri konfiguracije, kao stub sa nizom kamera, na stativu ili u kućištu koje podsjeća na zadnji dio kamp kućice.

Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine koju mogu da detektuju. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije