Novosti

Studija pokazala da vozači uopšte ne koriste mnoge nove tehnologije

Studija pokazala da vozači uopšte ne koriste mnoge nove tehnologije
Foto: Mikes Photography/Pixabay | Studija pokazala da vozači uopšte ne koriste mnoge nove tehnologije
N.N.

Nedavno objavljeno istraživanje kuće J. D. Power otkrilo je da mnogi vlasnici novih automobila nemaju interesa da koriste neke od novih tehnologija u automobilu.

Američki indeks tehnološkog iskustva (TKSI) otkriva da je za više od jedne od tri napredne tehnologije pronađene u novim automobilima manje od polovine vlasnika koristilo tehnologiju u prvih 90 dana vlasništva. U stvari, 61 odsto ispitanika reklo je da nikada nije koristilo tehnologiju digitalne kupovine u vozilima, a da 51 odsto kaže da za tim nema potrebe.

Studija je otkrila da su stvari poput retrovizora i kamera za gledanje među najtraženijim dijelovima tehnologije koji se nalaze u novim automobilima. Sa druge strane, tehnologije upravljanja pokretima u unutrašnjosti prave probleme, pri čemu vlasnici prijavljuju 41 problem na 100 vozila. U poređenju sa tim, tehnologija vožnje s jednim pedalom nekih električnih vozila dobila je vrlo visok nivo zadovoljstva, a vlasnici su prijavili i samo osam problema na 100 vozila.

Tesla ima nezvanično najveću ocjenu u studiji, dobivši indeks inovativnosti 668 na skali od 1.000 poena, ali pošto proizvođač automobila ne daje veliku moć J.D. da ispita vlasnike u 15 odabranih američkih država, njegov rezultat nije zvaničan. Kao takav, Genesis je ukupno najviše rangiran u premijum segmentu sa ocjenom 634. Predvodio je Cadillac sa 551, Volvo sa 550, BMV, sa 545 i Mercedes-Benz sa 523. Hyundai je dobio najbolju ocjenu među masovnim automobilima s rezultatom 519, stavljajući ga ispred Kije sa 510, Nissana sa 502, Subarua sa 499 i GMC-a sa 498.

Američka studija indeksa tehnološkog iskustva J. D. Power zasniva se na odgovorima 110.827 vlasnika 2.021 vozila koji su ispitani nakon 90 dana vlasništva. Studija razmatra nivo usvojenosti novih tehnologija za svaki brend i uspješnost u primjeni. Takođe se ispituje koliko se vlasnicima dopada tehnologija i koliko problema imaju kada ih koriste.

(magazinauto.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije