Novosti

Suzukiju prijeti dizelgejt zbog Fiatovih motora

Suzukiju prijeti dizelgejt zbog Fiatovih motora
Foto: Unsplash/Joshua Aragon | Suzukiju prijeti dizelgejt zbog Fiatovih motora

Japanska marka nalazi se pod istragom zbog sumnje o postojanju "lažljivog softvera" namijenjenog za prevare regulacionih tijela u vezi sa emisijom štetnih gasova.

Istraga se sprovodi u nekoliko zemalja, od Njemačke, preko Italije do Mađarske, i dio je zapravo šireg "napada" na automobilsku industriju odnosno brendove koji nisu bili u potpunosti "iskreni" povodom emisije izduvnih gasova kod njihovih vozila.

Suzuki je optužen da je prodao više od 22.000 automobila koji su koristili pomenuti softver, i kako se za sada vjeruje u inostranim medijima, u pitanju su četvorotočkaši koji su koristili motore iz tadašnje FCA alijanse, odnosno Fiata. Navodno je u svemu učestvovala i Marelli grupacija, kojoj se na teret stavlja da je osposobila "lažljivi softver" za navedene pogonske jedinice.

Naravno, riječ je o dizel agregatima, ali za sada nema preciznijih informacija koji modeli su pod istragom. Suzuki je samo kratko saopštio da sarađuje sa svima koji vrše istragu.

Ovo nije prvi put da je ovaj brend povezan sa prevarama na polju emisije štetnih gasova. Suzuki je 2018. godine u Japanu priznao da je lažirao količinu izduvnih gasova na nekoliko svojih modela.

Ostaje da se vidi da li će doći do sudskog procesa i kakav će uopšte biti epilog istrage na Starom kontinentu.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije