Novosti

Sve što vlasnici modernih dizelaša treba da znaju o AdBlue

Sve što vlasnici modernih dizelaša treba da znaju o AdBlue
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Sve što vlasnici modernih dizelaša treba da znaju o AdBlue

Uprkos tome što savremeni dizel motori, između ostalog zahvaljujući DPF-u, relativno malo zagađuju vazduh u odnosu na nekadašnje dizelaše, ipak izbacuju mnogo azotnih oksida.

Nećemo "daviti" hemijom i objašnjavanjem kako i zašto nastaju azotni oksidi, ali treba znati da su veoma štetni i po ljudsko zdravlje i po životnu okolinu generalno.

Ovo je poznato još odavno. Kada je 2005/2006. godine uveden Euro 4 standard u EU za sva nova vozila, dizelaši su smjeli da izbacuju najviše 0,25 grama azotnih oksida po pređenom kilometru - 0,25 g/km.

Sa Euro 5 standardom, granica je spuštena na 0,18 g/km. Euro 6 standard je donio granicu od 0,08 g/km, podsjeća sajt "Polovni automobili".

Da bi mogli da ispune ova ograničenja, proizvođači su počeli da koriste sistem pod nazivom SCR (Selective Catalytic Reduction), koji u izduvni sistem ubrizgava AdBlue tečnost kako bi se smanjio nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima.

Šta je to konkretno AdBlue - od čega se sastoji?

Sastav AdBlue tečnosti je sljedeći:

a) 32,5% urea b) 67,5% vode

Ništa specijalno, ali odlično obavlja posao.

Razni nazivi za istu stvar (tečnost)

Naziv "AdBlue" nije univerzalni naziv za mješavinu uree i vode u određenom procentu.

"AdBlue" je registrovana robna marka VDA (Verband der Automobilindustrie – njemačko udruženje auto industrije). Isključivo licencirani proizvođači i distributeri mogu da koriste naziv "AdBlue".

To znači da neki proizvođač bez licence ne može da napravi mješavinu  32,5% uree i 67,5% vode i zatim to prodaje kao "AdBlue".

Može on da prodaje tu mješavinu (ukoliko ima dozvolu države) – ali ne smije da koristi naziv "AdBlue", niti ta riječ smije da se pojavljuje bilo gdje na pakovanju.

Označava se i kao DEF (diesel exhaust fluid), naročito u Americi, ali sastav i koncentracija su isti, a uglavnom ispunjavaju i iste standarde. Naziva se i AUS 32.

Kako da znam da li auto koji planiram da kupim koristi "AdBlue"?

Ukoliko ni prodavac ne zna odgovor na ovo pitanje, možete da pokušate da provjerite na nekoliko načina:

  • Potražite otvor za točenje AdBlue tečnosti (pored otvora za točenje goriva, u prtljažniku ili u motornom prostoru)
  • Provjerite u ovlašćenom servisu preko broja šasije
  • Provjerite u knjizi/uputstvu za automobil – ako bar neka od verzija tog modela koristi SCR sistem, odnosno AdBlue, trebalo bi da postoji objašnjenje – gdje je otvor za točenje, može li da se provjeri kada je vrijeme da se dolije, itd.

U nekim slučajevima po oznaci motora/verzije može da se prepozna koji auto koristi "AdBlue" – npr. Peugeot koristi oznaku "BlueHDi", a Renault "Blue dCi". Razni proizvođači ga koriste još od prošle decenije, pa nije na odmet obratiti pažnju na ovu stavku.

Da li može da se vozi ako se "AdBlue" potroši?

U suštini, može da se vozi, ali postoji mogućnost da kompjuter prebaci auto u neku vrstu "sejf moda", odnosno da mu ograniči npr. maksimalan broj obrtaja, snagu, maksimalnu brzinu... Ovo zavisi od proizvođača, modela, starosti/generacije, motora, itd.

Kod iole savremenijih dizelaša, ukoliko ste potrošili "AdBlue", nećete moći uopšte da startujete motor.

Pritom, kod nekih je uslov da u takvim slučajevima rezervoar za "AdBlue" dopunite do kraja da bi vam kompjuter dozvolio da ponovo upalite auto. Kod nekih drugih postoji minimalna količina od nekoliko litara koja mora da se dolije.

Kako da znam da je "AdBlue" pri kraju?

Bićete upozoreni na vrijeme – na osnovu prosječne potrošnje "AdBlue" tečnosti sistem procjenjuje koliko još kilometara možete da pređete sa postojećom količinom u rezervoaru i obavijestiće vas kada procijeni da je vrijeme za dopunu.

Na primjer, kod jednog modela Opela, kada sistem procijeni da možete da pređete još 2.400 km na kratko će se upaliti lampica upozorenja. Sljedeće upozorenje je na procijenjenih 1.750 km, kada će upozorenje biti "oštrije", pa na 900 km još "oštrije" – tada će upozorenje konstantno da stoji na instrument tabli sve dok ne dopunite "AdBlue".

Veoma je slično i kod drugih modela/proizvođača.

Dakle, savremeni automobili daju vlasniku niz upozoravajućih, sve intenzivnijih poruka u zavisnosti od toga koliko je AdBlue tečnosti ostalo, tako da vlasnik nema izgovor kako nije znao da treba da se dopuni.

Gdje se nalazi otvor za dolivanje "AdBlue" tečnosti?

Uglavnom se nalazi na jednom od ova tri mjesta:

  • pored otvora za dolivanje goriva,
  • negdje u prtljažniku,
  • negdje u motornom prostoru.

Potražite ovu informaciju u uputstvu za automobil.

Koliki je "AdBlue" rezervoar?

Zavisi od automobila – recimo da je u prosjeku od desetak do dvadesetak litara.

Da li može da se koristi "AdBlue" za kamione i autobuse koji je dostupan na benzinskim pumpama?

Ne – to nemojte da radite.

U suštini, taj "AdBlue" može da se koristi pošto je riječ o tečnosti istog hemijskog sastava i koncentracije, ali problem je u tome što je pritisak točenja prevelik pa može da ošteti rezervoar u automobilu.

Takođe, tu je i i pitanje kompatibilnosti "pištolja" i otvora za točenje.

Šta ako greškom ulijete "AdBlue" u rezervoar za gorivo (dizel)?

Ukoliko odmah primijetite da ste napravili grešku, nipošto ne startujte motor! Što prije kontaktirajte neki servis i objasnite situaciju.

Jednostavno, dodali ste vodu i još neko "čudo" u rezervoar za gorivo – ukoliko pokušate tako da vozite, možete da izazovete veoma ozbiljnu štetu, a cijena popravke može da bude izuzetno visoka.

Kolika je potrošnja?

Generalno, potrošnja je od 1 do 3 litra na 1.000 kilometara, ali može drastično da varira u zavisnosti od automobila, uslova i stila vožnje, kao i mnogih drugih faktora.

Slično kao sa potrošnjom goriva. To znači da može da potrošnja može da bude i osjetno veća od 3 litra...

Koliko košta "AdBlue"?

Cijene su šarolike, u zavisnosti od proizvođača, mjesta prodaje i pakovanja (količine). Najviše se isplati kupovina pakovanja od 10 litara.

Cene obično kreću oko 10 KM za kanister od 10 litara, pa naviše. Međutim, možete da nađete i jeftinije mada je riječ o online kupovini, što nosi svoje rizike.

Auto u garanciji – da li moram u ovlašćeni servis da bi se dolio "AdBlue"?

Ne morate – možete sami da dolivate AdBlue.

Naravno, u ovlašćenom servisu će vam savjetovati da "AdBlue" dolivate kod njih, ali imajte na umu da to može da bude znatno skuplje.

Kvarovi

Nažalost, ovaj sistem nije imun na kvarove, a popravka može da bude prilično skupa. Tu su razni senzori, grijač, elektronika, dizna...

Svaki od tih dijelova ima svoj životni vijek, a navodno najčešće problem izazivaju NOx senzori. Takođe, ukoliko se auto malo vozi, pa "AdBlue" dugo stoji u rezervoaru, postoji mogućnost da dođe do pojave kristala u njemu, što može da dovede do kvara.

Može li da se prođe tehnički pregled ako SCR (AdBlue) sistem nije ispravan?

Ne – ukoliko je pojavio neki problem sa SCR sistemom, svijetliće neka lampica na instrument tabli, možda uz prateću poruku, pa po propisima automobil ne može da prođe tehnički pregled.

Jednostavno, on je sastavni dio izduvnog sistema, isto kao DPF i katalizator, pa mora da bude ispravan i funkcionalan.

Da li "AdBlue" ima ograničen rok trajanja?

Da – zato prilikom kupovine obavezno treba provjeriti rok trajanja.

Ukoliko koristite "AdBlue" sa isteklim rokom trajanja, može doći do raznih neprijatnih situacija, u zavisnosti od toga u kakvom je "AdBlue" stanju.

Podsjetimo da su tu razni osjetljivi senzori koji kontrolišu sve i svašta, pa oni mogu da prijave razne probleme – od senzora za kontrolu kvaliteta tečnosti, do senzora nivoa emisije azotnih oksida...

To je još jedan razlog da kupujete "AdBlue" na provjerenim mjestima, pošto se ušteda po ovom pitanju ne isplati.

Da li "AdBlue" može da se zaledi?

Može – njegova tačka mržnjenja je 11 stepeni Celzijusa ispod nule. Stoga automobili sa ovim sistemom imaju grijače "AdBlue" rezervoara.

Vozač ne mora da brine po tom pitanju, bez obzira na spoljnu temperaturu, pošto će sistem automatski otopiti zaleđeni "AdBlue" i početi da ga koristi kada to bude bezbjedno.

Da li je "AdBlue" opasan?

Nije otrovan, nije zapaljiv, ali je korozivan, što znači da može da ošteti metalne površine i neke vrste plastike.

Takođe može da ošteti lak na automobilu, pa ga treba točiti veoma pažljivo.

Ukoliko vam dospije na kožu, isperite sa dosta vode. Isto važi za garderobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije