Novosti

Svi će moći registrovati motocikl na pola godine

Svi će moći registrovati motocikl na pola godine
Foto: Jelena Đurđević | Svi će moći registrovati motocikl na pola godine

BANJALUKA, SARAJEVO - Dugoočekivana mogućnost sezonske registracije vozila kao što su motocikli konačno bi trebalo da zaživi u svim dijelovima BiH, jer su u toku pripreme novog teksta Pravilnika o registraciji vozila, koji je predvidio ovakvu mogućnost.

U moto-klubovima u RS kažu da takva mogućnost u RS već postoji, dok se njihove kolege iz FBiH žale da ovakvu opciju, koja bi im donijela uštedu novca, nemaju.

Ipak, na pomolu je rješenje za sve, čime će se BiH pridružiti brojnim državama koje nude identičnu mogućnost.

"Pravilnikom je predviđeno da rok važenja registracija za motocikle, tricikle, četvorocikle, lake motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, može biti i kraći od godinu dana, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci", rečeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu komunikacije i transporta BiH.

Tom ministarstvu je pitanje s istom tematikom postavio i Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, koji je, kazuje nam, takođe nezvanično čuo da bi ovakva praksa trebalo da zaživi.

"Za ovu sezonu je već kasno, iako je prošle godine Ministarstvo komunikacija i prometa obećalo da će ti podzakonski akti stupiti na snagu sa prvim januarom 2019, tako da je već trebalo da bude omogućena sezonska registracija. Ne znam zašto se to nije desilo", rekao je Magazinović za "Nezavisne".

On smatra da je ovakva mogućnost od izuzetnog značaja za ljude koji sezonski koriste motorna vozila.

"Nelogično je da neku uslugu plaćate za 12 mjeseci ako je period korištenja mnogo kraći. Naravno, ljudi treba da znaju da cijena registracije neće biti upola manja, ali će biti značajna ušteda. Na koncu, i da je marku jeftinije - znači", navodi Magazinović.

Slično kaže i Siniša Praštalo, predsjednik Moto-kluba "Stršljen" Banjaluka, koji ističe da je motociklistima u RS mogućnost sezonske registracije ljubimca na dva točka donijela uštedu.

"Sezona traje šest-sedam mjeseci, tako da ne plaćate punu cifru, već znatno manju. To je značajno za budžet svake kuće koja ima motocikl", rekao nam je Praštalo.

S druge strane, Elvir Geca, član Moto-kluba Goražde, kaže da je motocikl u FBiH nemoguće registrovati na šest mjeseci.

"Obećavaju, ali to se još nije dogodilo. U FBiH nigdje ne možete registrovati motocikl na šest mjeseci, a mislim da bi nam to puno značilo. Dobro je uštedjeti i 100 maraka. Ako je registracija 500 KM, zašto ne bismo plaćali 400 ili 350 KM", pita Geca.

Dugogodišnji borac za zaštitu potrošača Murisa Marić ima kamp-prikolicu i pozdravlja to što ovaj pravilnik obuhvata i tu vrstu vozila.

"Odavno je trebalo povesti računa da sva ta sezonska vozila ne moramo registrovati na godišnjem nivou. Treba da idemo u korak s Evropom. Ovo će zasigurno obradovati mnoge ljubitelje dvotočkaša, ali i sve nas koji volimo kamp-prikolice", navodi Marićeva, inače izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor.

PRAVILNIKOM OBUHVAĆENI

  • Motocikli
  • Tricikli
  • Četvorocikli
  • Laki motocikli
  • Vozila za stanovanje ili kampovanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije