Novosti

Tablica koja pokazuje koliko možete voziti na rezervi

Tablica koja pokazuje koliko možete voziti na rezervi
Foto: N.N. | Tablica koja pokazuje koliko možete voziti na rezervi

Neki voze na rezervi iz finansijskih razloga, a neki jer im je to opsesija.

Ako ste se ikada pitali koliko vaš auto može prijeći na rezervi, a niste se usudili isprobati, Amerikanci bi mogli imati rješenje za vas.

Ali samo pod uslovom da vozite neki od globalnih modela koji je među popularnijima preko bare.

Primjerice, Kia Soul, Nissan X-Trail i Mazda CX-5 su dobri primjeri modela koje možete vidjeti na hrvatskim, evropskim i američkim cestama.

 Zaključak je da možete računati na najviše 10 litara goriva. Isto sugeriše i tablica koju je objavio YourMechanic za 50 najprodavanijih modela na američkom tržištu.

Kod modela evropskih proizvođača kao što je na primjer VW Jetta lampica se pali tek kada količina padne na 7 litara. Međutim, prava stvar počinje tek koji dan kasnije, reći će ovisnici o ovom obliku uzbuđenja. U pravilu računajte da ćete bez problema voziti 60 km, odnosno oko 80 km na otvorenoj cesti. Apsolutni kralj vožnje na rezervi, Kramer iz Seinfelda, svojom je neustrašivom vožnjom pokazao koliko se može.

Još jedna opasna ovisnost

Ova tip ovisnosti nije opasan po vas jer nestanak goriva motor "najavi", pa ćete stići sigurno se isključiti iz saobraćaja. Međutim, danak bi mogao platiti automobil. Kod vozila starijeg godišta rezervoari su limeni, a vožnja na rezervi znači puno kondenzirane vodene pare, odnosno izglednu pojavu korozije i njenih produkata, a time i opasnost za pumpu goriva. Stoga neka ostane savjet da vozite s bar četvrt tanka.

(NN/index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije