Novosti

Tesla Model S se pokazao u zimskim uslovima

Tesla Model S se pokazao u zimskim uslovima
Foto: Tesla promo | Tesla Model S se pokazao u zimskim uslovima
Nezavisne novine

Tesla Model S je prevalio 530 kilometara pri temperaturi između -10 i -5 stepeni Celzijusa, što je 16,4 odsto manje od WLTP rejtinga.

To je bilo dovoljno da američki model pobedi na uporednom testu odrađenom u Norveškoj, usput postavivši novi rekord.

Električna limuzina firme Ilona Maska nadmašila je 28 drugih elektromobila u okviru testa koji je organizovao norveški automobilski medij Motor.no.

Teslin model je izgubio samo 16,4 odsto nominalnog WLTP dometa koji iznosi 634 kilometra i bio je jedino vozilo koje je probilo barijere od 450 odnosno 500 kilometara. Prethodni rekord je iznosio 521 kilometar, a postavio ga je 2021. Tesla Model 3 Long Range, prenosi B92.

Ono što je interesantno je što je Model S mogao da ode još dalje, ali je baterija testiranog vozila mogla da se iz tehničkih razloga dopuni tek do 98 odsto prije početka ispita. Baterije svih ostalih vozila su bile napunjene 100 odsto.

Kod većine vozila testiranih ove godine, realan domet u hladnim vremenskim uslovima je pao za 20 do 30 odsto u odnosu na njihove WLTP rejtinge. Primjera radi, autonomija Mercedes-Benza EQE se „skratila“ za 33,39 odsto na 409 kilometara, u poređenju s WLTP vrijednošću koja iznosi 614 kilometara.

U testu je ukupno učestvovalo 29 električnih vozila, tako da je on bio najmasovniji do sada. Vožnja je obavljena između norveške prijestonice, Osla, i Hjerkina, na ruti dugačkoj 365 kilometara u jednom smjeru.

Mimo Tesla Modela S, vozila koja su demonstrirala najmanja odstupanja od nominalnog dometa bila su Maxus Euniq 6 (-10,45 odsto), MG Marvel R (-16,76 odsto), MG 5 (-17,63 odsto), Kia EV6 GT (-17,69 odsto) i Tesla Model X Plaid (-18,23 odsto).

Svi ostali su imali gubitak autonomije veći od 20 odsto, s tim što se najveći „minus“ odnosio na Toyotu bZ4X, koji je iznosio -35,79 odsto). Vrijedno je pomena da su neka vozila dostigla najvišu nadmorsku visinu na testnoj ruti, gdje su temperature pale na -19 stepeni Celzijusa.

Motor.no je testirao raznovrsan miks električnih modela, uključujući kineske primjerke koji su u prodaji u Norveškoj, kao što su Nio ET7, BYD Han, Hongqi E-HS9, Voyah Free, JAC e-JS4, BYD Atto 3…

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije