Novosti

Tesla ima najbrži električni automobil na Nirburgringu, nadmašio Porsche

Tesla ima najbrži električni automobil na Nirburgringu, nadmašio Porsche
Foto: Printscreen YouTube | Tesla ima najbrži električni automobil na Nirburgringu, nadmašio Porsche

​Model S Plaid postavio je novi rekord staze kada su u pitanju serijski automobili na struju i preuzeo zvanje najbržeg od električnog Porschea Taycan Turbo.

Ilon Mask je objavio da je Tesla Model S Plaid prozujao Nirburgringom za nevjerovatnih 7 minuta i 30,909 sekundi, a ovaj rezultat je postignut na konfiguraciji staze od 20,6 km.

Što se tiče duže konfiguracije staze, one od 20,8 km, koja se češće koristi od 2019. godine, tu je rezltat takođe impresivan i iznosi 7 minuta i 35,579 sekundi.

Inače, prva testiranja Modela S Plaid na poznatoj njemačkoj stazi započela su još prije dvije godine, a sada konačno imamo zvanično vrijeme najbržeg kruga.

Poređenja radi, prethodni rekorder, Porsche Taycan Turbo prešao je 2019. godine stazu dužine 20,6 km za 7 minuta i 42,3 sekunde.

Neće biti iznenađenje ako se Porsche vrati sa snažnijim Taycanom Turbo S i pokuša da vrati titulu.

Dva najbrža električna vozila na krugu od 20,6 kilometara su Volkswagen ID.R sa vremenom od 6:05,336 i Nio EP9 sa 6:45,90, ali nisu u pitanju serijski proizvedeni automobili.

Mask ističe da je za postizanje rekorda korišćen Model S Plaid koji nije modifikovan i koji je na stazu stigao direktno iz fabrike.

 

(B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije