Novosti

Tesla pokreće proizvodnju u Njemačkoj u novembru ili decembru

Tesla pokreće proizvodnju u Njemačkoj u novembru ili decembru
Foto: tesla.com | Tesla pokreće proizvodnju u Njemačkoj u novembru ili decembru

​Izvršni direktor Ilon Mask otkrio je da će Tesla pokrenuti proizvodnju Modela Y u svojoj novoj Gigafabrici u Berlinu prije kraja godine.

Musk je rekao da bi proizvodnja trebalo da počne u novembru ili decembru, a očekuje se da će prve isporuke Modela Y iz njemačke fabrike početi u decembru.

Međutim, masovnija proizvodnja u pogonu neće početi još neko vrijeme. Prema Blumbergu, Mask je kazao da se nada da će fabrika proizvoditi između 5.000 i 10.000 vozila nedjeljno do kraja 2022. godine, ali je prokomentarisao i da će "biti potrebno više vremena za dostizanje obimne proizvodnje nego što je bilo potrebno za izgradnju fabrike".

Verge napominje da Tesla ima za cilj da, kada fabrika dostigne pun kapacitet, proizvodi 500.000 automobila godišnje u Berlinu i da zaposli čak 12.000 radnika u tom pogonu.

Musk je u avgustu očekivao da će Tesla prve automobile u Njemačkoj napraviti "možda u oktobru", ali to se očigledno nije dogodilo.

On je ranije okrivio njemačku birokratiju za brojna odlaganja. Fabrika je takođe naišla na otpor kod ekoloških grupa i našla se i pod lupom Ministarstva zaštite životne sredine zbog navodnog korišćenja ilegalnog cjevovoda koji je preusmjeravao otpadne vode iz fabrike u područje odakle se lokalno stanovništvo snabdijeva pitkom vodom.

 

(B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije