Novosti

"Tesla" na listi službenih vozila njemačke vlade

"Tesla" na listi službenih vozila njemačke vlade
Foto: N.N. | "Tesla" prvi pored "svetog trojstva" na listi službenih vozila njemačke vlade

Njemačka vlada je odobrila da električni automobil kompanije "Tesla" postane službeno vozilo zvaničnika te zemlje, što je "uloga" na koju su istorijski pravo polagali samo njemački automobilski brendovi.

Njemački list Bild objavio je da je došao u posjed povjerljive liste koja otkriva da se "Audi", BMW, "Dajmler", "Folksvagena" i kompanija "Tesla" odboravaju kao proizvođači automobila za službenu upotrebu.

Kao konkretan razlog je, kako prenosi Poslovni dnevnik, navedena bojazan da tradicionalni njemački proizvođači automobila neće u kratkom roku zadovoljiti stroge ekološke zahtjeve na svojim premijum modelima i da se zbog toga tražila adekvatna zamjena.

Iz Berlina takođe objašnjavaju da je godišnji trošak "Tesle" jednak ili čak manji od premijum uzdanica njemačkog automobilskog trojstva (Audi je dio VW grupe).

Drugi, pak, ističu da je na odluku Vlade u Berlinu veliki uticaj imala i odluka "Tesle" da u Berlinu gradi svoju "gigafabriku" električnih automobila, prvu u Evropi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150.000 vozila u početku, a što bi za koju godinu trebalo da poraste na više od pola miliona vozila godišnje. Očekuje se da će "Teslina" mega-fabrika generisati oko 8.000 novih radnih mjesta, što će biti korisno za mlade radnike u Njemačkoj i susjednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije