Novosti

Tesla smanjila kapacitet baterija Tesla S automobila, moraće da plati odštetu

Tesla smanjila kapacitet baterija Tesla S automobila, moraće da plati odštetu
Foto: Tanjug/AP | Tesla smanjila kapacitet baterija Tesla S automobila, moraće da plati odštetu
N.N.

Američka kompanija Tesla je pristala da plati 1,5 miliona dolara nakon što je jedno od ažuriranja softvera kompanije bežičnim putem privremeno ograničilo maksimalan kapacitet punjenja baterije i njen raspon u 1.743 Tesla S automobila.

Predloženo poravnanje pokriva advokatske takse i troškove, a vlasnicima na ovaj način oštećenih vozila će biti plaćeno po 625 dolara za smanjene performanse baterije.

Kao dio sporazuma Tesla, takođe mora da obezbijedi dijagnostiku i obavještenja u vezi sa baterijama vlasnicima svojih električnih automobila pod garancijom kad god je potrebna popravka baterija ili bilo kakvo ažuriranje softvera u vezi sa njima koje na bilo koji način mijenja performanse baterije.

Prema dokumentima dostavljenim Okružnom sudu SAD u San Francisku, a do kojih je došao CNBC, prema predloženom poravnanju Tesla kompanija bi uplatila 1,5 miliona dolara u fond kroz koji bi se vlasnicima vozila platilo zbog smanjenih performansi vozila nastalih usljed smanjenja kapaciteta baterije, a takođe bi pokrivao i advokatske takse i troškove tužilaca.

Prema podnescima, ažuriranje softvera uticalo je na 1.743 vlasnika Tesla Model S automobila, a u maju 2019. kompanija se, takođe suočila sa negativnim publicitetom nakon što se jedno od njenih vozila Model S zapalilo u Hongkongu.

Ilon Mask se ovog puta nije oglasio nakon ove Tesla odluke.

(smartlife.mondo.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije