Novosti

Totalni hit - Ford Puma

Totalni hit - Ford Puma
Foto: N.N. | Totalni hit - Ford Puma

Ford je za novi krosover koji leži na arhitekturi agilnog gradskog "zvrka" izabrao naziv koji je pokupio iz kompanijske arhive – Puma. Prvi utisak, odnosno već prvi pogled na maleni SUV donosi čvrstu ubjeđenost u neophodnost isplate bonusa za tim dizajnera koji je osmislio Pumu.

Američka kompanija opisuje Pumu, na pomalo neobičan način, odnosno kao “krosover inspirisan SUV-om”, ne dajući pritom definicije za dva, čini se, sinonima.  Ford posebno ističe tri vrline noviteta: zavodljiv stil, genijalan prtljažnik, kao i novi pogonski sklop koji koristi tehnologiju blagog hibrida (48V).

Tečne površine karoserije je osmislio dizajner Džordž Saridakis, a ovim konceptom kao da je patentirao formu koja ignoriše uglove. Podijeljene prednje i zadnje svjetlosne grupe Pume predstavljaju, prema njegovim riječima, svojevrsan vid protesta protiv današnjih trendova u svijetu dizajna, gdje je poželjno „objedinjavanje“ što više funkcija i sklopova. 

Kao poseban primjer tog trenda, nameću se trakom spojene zadnje svetlosne grupe na većini vozila, uključujući i jutros predstavljeni Audi Q7.Nova Puma je zasnovna na postojećem globalnom modelu američke marke iz B segmenta, pa tako koristi istu arhitekturu kao Fiesta. 

Zahvaljujući modularnosti platforme, gabariti Pume su specifični. Samo 30 milimetara je viša od nove Fieste, za koliko je viša i pozicija sjedenja. I dalje se radi o (pot)kompaktnom vozilu, iako je Puma nešto duža i šira od Fieste, uz prateći širi trag točkova.

Mnogi koji su Pumu već imali prilike da vide, izražavaju nevjericu obiljem prostora koje nudi, naglašavajući da se radi o četvorotočkašu skromnijih dimenzija u odnosu na Focus.

Saridakis je novinarima ispričao kako je silno vrijeme proveo sa šefom inženjerskog dijela razvojnog tima Pume, Norbertom Stefensom, u pokušajima da razrade varijantu u kojoj se dobija najveći prtljažni prostor. To je dalo rezultata: zapremina prtljažnog prostora tek predstavljenog krosovera iznosi 456 litara, dok je ona kod Focusa na nivou od samo 370 litara.

Tajna uspjeha se krije u nečemu što proizvođač naziva „niži utovarni odjeljak“. Radi se prostoru dobijenom ispod poda ptrljažnika, a koji je „otvorio“ novih 80 litara korisne zapremine. Posebno je interesantno da je pod ove pregrade pomičan, pa se može izvaditi i po potrebi oprati.

S druge strane, i klasičan pod prtljažnika nove Pume se može postaviti u tri pozicije: najnižu, najvišu i po sredini, čime se dalje doprinosi optimizaciji prostora namenjenog transportu kofera i ostalih „priraslica“ putnika.

Sa tehničke strane, kod noviteta se najviše ističe pogonski sklop iz kategorije 48V lakih hibrida. Zasnovan je na upotrebi modifikovanog trocilindarskog turbo benzinca zapremine jedne litre, koji umjesto konvencionalnog alternatora koristi 11,5 kilovata snažni, integrisani sistem starter/generator (nazvan BISG). 

Ovaj pogonski sklop će isporučivati 125 ili 156 konjskih snaga, zavisno od opredijeljenja kupca. Snažnija jedinica će koristiti sedmostepenu automatsku transmisiju s dvostrukom spojnicom.

Pored lakog hibrida, u ponudi će se naći i proverena dizel jedinica zapremine 1,5 litre. Ovaj motor sarađuje sa šestostepnim ručnim menjačem, a prosječna očekivana emisija ugljen-dioksida iznosi 123g/km. Ford navodi da je dizel, i dalje, za trunku štedljiviji od lakog hibrida. Koristi SCR tehnologiju a rezervoar za ureju poseduje zapreminu od 12 litra.

Stefens kaže da Puma dobija novu postavku za sistem upravljanja, unapređenja na sistemu oslanjanja i još neke modifikacije koje krosover čine čak i voznijim od Fieste koja je poslužila kao osnova.

Ford se hvali kako je Pumu opremio brojnim naprednim sistemima, pre svega u želji da novitet pozicionira među prestižne modele. Biće to jedan od prvih modela američkog proizvođača koji će dobijati informacije o aktuelnim saobraćajnim prilikama putem komunikacije sa bazom podataka koju sadrži mreža HERE.

Na listi opreme se nalazi adaptivni tempomat, praćenje saobraćajnih dešavanja na dijelovima druma koji su zbog mrtvog ugla nedostupni vozaču, asistencija u smislu izbjegavanja sudara. Tu je i funkcija masaže na prednjim sjedištima.

Informacije o cijenama će biti objelodanjene krajem godine kada se očekuje da će malena Puma dospjeti u izložbeno-prodajne salone Evrope, pravo iz Fordovih proizvodnih pogona smještenih u Rumuniji.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije