Novosti

Toyota i Panasonic zajedno će proizvoditi baterije za električna auta

Toyota i Panasonic zajedno će proizvoditi baterije za električna auta
Foto: Pixabay | Toyota i Panasonic zajedno će proizvoditi baterije za električna vozila
Agencije

Japanske kompanije Toyota Motor i Panasonic sljedeće godine će se udružiti kako bi proizvodili baterije za električna vozila (EV) u nastojanju da konkurišu kineskim rivalima, rekao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

U zajedničkom poduhvatu Toyota će imati 51-postotno vlasništvo, dok će ostatak biti u vlasništvu Panasonica, a time bi se mogle osiguravati baterije i za Toyotine partnere Mazdu i Subaru, kazao je taj izvor.

Zajedničko ulaganje temeljilo bi se na sporazumu objavljenom krajem 2017. o zajedničkom razvoju baterija s većom količinom energije u prizmatskoj ćeliji.

Obje kompanije mogle bi najaviti plan o zajedničkom ulaganju još ove sedmice, rekao je izvor.

Taj poduhvat za proizvodnju baterija pomoći će Toyoti da postigne ciljanu godišnju prodaju od oko milion baterija s nultom emisijom i vozila s gorivim ćelijama do 2030.

Takođe, Panasonicu će dati prednosti u vezi troškova i razmjera u proizvodnji baterija u razdoblju kad je kineska kompanija Contemporary Amperex Technology na istom novou s dugogodišnjim liderom u toj industriji, Panasonicom, zahvaljujući brzo rastućem domaćem tržištu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije