Novosti

Toyota predstavila novi Aygo

Toyota predstavila novi Aygo
Foto: Toyota promo | Toyota predstavila novi Aygo

Japanska marka zaslužuje gromoglasan aplauz zbog odluke da ne napusti A segment i stvori novu generaciju modela Aygo.

Treća generacija Ayga donosi velike promjene. Za početak, tu je novi naziv - Aygo X, što bi samo po sebi trebalo da sugeriše činjenicu da ovo više nije klasični hečbek, već krosover. Jasno je da u Toyoti ciljaju na ogromnu popularnost SUV segmenta na Starom kontinentu, te otud i ovakva promjena forme.

Aygo X izgleda daleko agresivnije i robusnije u odnosu na svog prethodnika.

Interesantno je da je Aygo X značajno porastao u odnosu na nekadašnji model. Šta više, gabaritima je u nivou prve generacije Yarisa. Gradski krosover je dug 3.700 mm, širok 1.740 mm i visok 1.510 mm. Istovremeno, uvećalo se i međuosovinsko rastojanje za 90 mm i sada iznosi 2.430 mm.

Japanci tvrde da je kabina sada prostranija nego kod prethodnika, a rast dimenzija donio je posebne benefite za prtljažnik. Korisna zapremina istog je 231 l, odnosno pedesetak litara više nego ranije. Kada se preklope zadnja sjedišta, dobija se površina gdje se može smjestiti 829 l tovara.

U kabini je u prvom planu kombinovana instrumentalna tabla koja u sebi sadrži i jedan manji displej, dok je ekran osjetljiv na dodir od 9 inča postavljen na vrh centralne konzole i služi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Vidimo i trokraki multifunkcionalni volan i možemo pohvaliti da je lijepo što Toyota nije eliminisala fizičke prekidače i tastere.

Japanska marka navodi da je poboljšana zvučna izolacija naspram prošlog automobila, te da vozač sada sjedi 55 mm više nego ranije, što daje benefite prilikom vožnje u gradskim uslovima.

Uz to, prečnik okretanja vozila ostao je vrlo skroman, samo 4,7 m. Aygo X dolazi sa čitavom nizom aktivnih bezbjednosnih sistema upakovanih u standardni spisak opreme pod nazivom Safety Sense.

Tu su AEB, detekcija pješaka i biciklista, adaptivni tempomat i niz drugih naprednih sistema.

Toyotina ponuda hibrida i drugih alternativnih vozila omogućila je nisku flotnu emisiju, pa tako novi Aygo ostaje dostupan samo sa jednim benzinskim motorom. U pitanju je provjereni i pouzdani atmosferski trocilindraš radne zapremine 1 litra. Ovaj agregat isporučuje 72 ks i 93 Nm.

Pomenuta pogonska jedinica standardno je uparena sa petostepenim manuelnim menjačem, dok se opcionalno može uzeti i CVT transmisija. Aygo X nudi skromne performanse. Model sa ručnim mijenjačem u stanju je da obavi sprint do "stotke" za 15,6 s i dostigne maksimalno 158 km/h, dok varijanta sa CVT-om stiže do 100 km/h za 15,5 s i dostiže 151 km/h.

S druge strane, Aygo X bi trebalo da bude štedljiv automobil. Prema fabričkim podacima, potrošnja u kombinovanom ciklusu vožnje iznosi 4,7 litara na stotinu kilometara (za manuelni mijenjač) po WTLP protokolu, dok je kod CVT-a ona nešto viša (4,9 l). Nova generacija mališana iz A segmenta proizvodiće se u Toyotinoj fabrici u Češkoj. Prodaja u Evropi startovaće početkom 2022. godine, a cijene su još uvek nepoznate, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije