Novosti

Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije

Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije
Foto: N.N. | Toyota pruža Priusu energiju Sunca za produženje autonomije

Kako Toyota može svjetski „zeleni“ bestseler, Prius, da učini još „zelenijim“?

Vrlo jednostavno – može da pokrije krov i druge elemente karoserije solarnim panelima, koji će generisati dodatnu električnu energiju.

To je upravo cilj novog ispitivanja s kojim Toyota startuje ovog mjeseca u Japanu. Sistem može da generiše dovoljno električne energije da pruži Priusu PHV oko 56 kilometara vožnje.

Testiranje će vršiti testiranja na javnim putevima zaključno s februarom, u saradnji s proizvođačem solarnih ćelija, Sharp Corp., u okviru inicijative podržane od strane japanske vlade, pod imenom „New Energy and Industrial Technology Development Organization“.

Doduše, Toyota već ima Prius sa solarnim panelima, ali je tehnologija u ponudi kao opcija rezervisana za Japan u Priusu PHV.

Novi demo automobil dramatično podiže performanse.

Za razliku od aktuelnog sistema, koji se puni isključivo kada je automobil parkiran, nova verzija funkcioniše i tokom kretanja vozila.

Postojeći sistem u Priusu PHV generiše oko 180 W dok je vozilo parkirano, što je dovoljno energije za vožnju od oko 6 kilometara čisto „na baterije“. Novi sistem isporučuje 860 W, gotovo petostruko više, što je dovoljno za 45 kilometara vožnje ukoliko je automobil napunjen dok je bio parkiran, odnosno 56 kilometara ukoliko se puni tokom kretanja.

Neke od beneficija pružaju efikasnije solarne ćelije, ali nova tehnologija takođe koristi više panela. Hauba, krov i zadnji prozor su prekriveni crnim solarnim ćelijama, deljine tek 0,03 milimetra. Iz razloga što su tako tanke, one mogu da se prilagođavaju oblinama karoserije.

Portparol Toyote je izjavio da preglednost prema nazad nije problem jer vozač može da koristi bočne retrovizore, kao i zadnju kameru prilikom vožnje unazad i parkiranja. Takođe, japanska kompanija je potvrdila da će testiranje pomoći određivanju količine solarne energije koja može pomoći proširivanju autonomije i gorivne efikasnosti elektrifikovanih vozila.

AutoRepublika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije