Novosti

Toyota razvija namjensku EV platformu

Toyota razvija namjensku EV platformu
Foto: Pixnio | Toyota razvija namjensku EV platformu

Uporedo s istupanjem Akija Tojode s mjesta čoveka broj jedan u Toyoti, dolazi i do nekih konkretnih poteza. Naime, japanski gigant navodno razvija namjensku EV platformu koja bi trebalo da pojača konkurentnost i efikasnost električnih vozila, kao i da skreše proizvodne troškove.

Asahi Shimbun, jedna od najvećih i najrespektabilnijih novina u Japanu, izvještava da je ova odluka dio Toyotinog plana da započne s masovnom proizvodnjom električnih automobila, budući da se predviđa povećanje potražnje za električnim vozilima zbog poskupljenja fosilnih goriva.

Japanska publikacija primjećuje da Toyotina nova strategija kompaniju postavlja direktno naspram lidera u industriji električnih automobila - Teslu.

Ukoliko su informacije tačne (ne navode se izvori), ovo bi trebalo da označi značajan zaokret u strategiji elektrifikacije, i to paralelno s rokadama u okviru rukovodeće strukture.

Japanska kompanija je saopštila da će dosadašnjeg predsjednika i CEO-a Toyote, Akija Tojodu, zamjeniti predsjednik Lexusa, Kođi Sato, s tim što odluka stupa na snagu 1. aprila 2023. Tojoda, praunuk osnivača kompanije, nastaviće s ulogom predsjednika odbora direktora. Japanska firma nije objelodanila detalje u vezi s promjenama, a u kratkom saopštenju za medije nema bilo kakvih izjava dva vodeća rukovodioca.

Kada je Toyota razvila svoj prvi velikoserijski elektromobil, bZ4X SUV, odlučila je da adaptira postojeću TNGA platformu za potrebe novog električnog modela. Dakle, nije konstruisala namjensku EV platformu.

Toyota je prvobitno namjeravala da iskoristi istu e-TNGA arhitekturu za druge buduće modele električnih automobila, ali čini se da je došlo do promjene kursa. Dotična e-TNGA platforma dijeli karakteristike s TNGA ekvivalentom, na kojem počivaju benzinski i hibridni automobili, što za posljedicu ima komplikovan oblik i dijelove koji su potpuno nepotrebni za električna vozila.

To ujedno dovodi do većih proizvodnih troškova Toyote u poređenju s Teslinim. Po izvještaju Asahi Shimbuna, japanski proizvođač je uvidio da ne može generisati pristojan profit iz prodaje električnih vozila i takmičiti se s Teslom ako nastavi da koristi e-TNGA platformu, te je iz tog razloga odlučeno da se napravi potpuno nova, namjenska konstrukcija.

U izvještaju se naglašava da će platforma biti ravna poput "skejtborda“ i idealna za masovnu proizvodnju elektromobila. Ravna površina dizajnerima pruža više mogućnosti kada je riječ o pozicioniranju baterija, u poređenju s e-TNGA platformom na kojoj leži bZ4X.

Dakle, nameće se pitanje kada ćemo dobiti prvi Toyotin električni automobil na novoj arhitekturi? Asahi Shimbun kaže da Toyota tek treba da donese odluku u vezi s tim, ali na osnovu predviđene potražnje, očekuje se da pristigne između 2027. i 2028. U međuvremenu, Toyota će ubrzati proizvodnju i razvoj električnih vozila dok nova platforma za električna vozila ne bude kompletirana, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije