Novosti

Toyota u SAD gradi fabriku baterija za električna vozila

Toyota u SAD gradi fabriku baterija za električna vozila
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Toyota u SAD gradi fabriku baterija za električna vozila
N.N.

GRINSBORO, SAD - Toyota se sprema da izgradi fabriku baterija za električna vozila vrijednu 1,3 milijarde dolara u blizini Grinsboroa u Sjevernoj Karolini, koja će zaposliti najmanje 1.750 ljudi, saopštili su danas zvaničnici američke vlade.

Ekonomski investicioni komitet je izglasao da dodjeli Toyoti najmanje 79 miliona dolara podsticaja ako projekat bude završen, prenio je AP.

Državni zvaničnici zakazali su za kasnije danas konferenciju za novinare kako bi najavili veliki projekat izgradnje fabrike na oko 32 kilometara jugoistočno od Grinsboroa.

Lokacija je duž autoputa sa četiri trake sa već dostupnom vodovodnom, kanalizacionom i željezničkom infrastrukturom.

Izabrani lideri okruga Rendolf jednoglasno su jutros izglasali da ponude kompaniji lokalni podsticajni paket.

U oktobru je Toyota objavila da planira da izgradi novu američku fabriku za proizvodnju baterija za hibridna i potpuno električna vozila. Lokacija je trebalo da bude objavljena kasnije tokom godine.

Proizvođač automobila je saopštio da će fabrika početi da proizvodi baterije 2025. godine i postepeno da se širi do 2031. godine.

Fabrika je dio 3,4 milijarde dolara koje Toyota planira da potroši u SAD na proizvodnju automobilskih baterija tokom sljedeće decenije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije