Novosti

Toyota ulaže 2,8 milijardi dolara u razvoj samovozećih automobila

Toyota ulaže 2,8 milijardi dolara u razvoj samovozećih automobila
Foto: N.N. | Toyota ulaže 2,8 milijardi dolara u razvoj samovozećih automobila

Japanski gigant Toyota pokreće novu firmu u Tokiju u koju će uložiti 2,8 milijardi dolara za razvoj tehnologije autonomnih vozila.

Toyota u ovu veliku investiciju ulazi u partnerstvu sa kompanijama Aisin (5%) i Denso (5%), a na startu će zaposliti oko 1.000 ljudi.

Cilj Toyota Research Institute-Advanced Development kompanije (TRI-AD) je izgradnja potpuno integrisanog softvera koji će omogućiti apsolutnu autonomiju vozila.

Japanski proizvođač automobila će takođe uložiti milijardu dolara u vještačku inteligenciju (AI) i druge tehnologije, a tijesno će sarađivati sa Microsoftom i Uberom.

Toyota nije početnik u tehnologiji samovozećih automobila. TRI-AD je izdanak Toyota Research Instituta (TRI) koji je osnovan 2015. u Severnoj Americi sa kapitelom od milijardu dolara.

TRI je istraživao AI i kocentrisao se na autonomna vozila i robotiku, a tu tehnologiju je Toyota demonstrirala kroz test vozilo Lexus LS 600hL.

Osnivanje TRI-AD je jedinstven sličaj u autoindustriji jer većina proizvođača koji ulažu u tehnologiju autonomnih vozila se oslanjaju na spoljne resurse prilikom razvoja sistema.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije