Novosti

Treća Nortvoltova gigafabrika baterija u Njemačkoj

Treća Nortvoltova gigafabrika baterija u Njemačkoj
Foto: pixabay.com | Treća Nortvoltova gigafabrika baterija u Njemačkoj

STOKHOLM - Švedski proizvođač baterija za električne automobile Nortvolt saopštio je danas da planira da izgradi fabriku litijum-jonskih baterija godišnjeg kapaciteta 60 gigavat sati (GWh) u Hajdu, u sjevernoj Nemačkoj.

Iz Nortvolta, čiji je najveći akcionar Folksvagen, navode da je kompanija potpisala memorandum o razumijevanju sa državom Šlezvig-Holštajn i regionom Hajde o izgradnji fabrike i da se očekuje da će prve baterije proizvesti krajem 2025. godine, prenosi Rojters.

Prva Nortvoltova fabrika litijum-jonskih baterija, u gradu Skelefteo na sjeveru Švedske, proizvela je svoju prvu baterijsku ćeliju u decembru prošle godine.

Druga, zajednička fabrika sa kompanijom Volvo automobili, biće locirana u Geteborgu, u zapadnoj Švedskoj.

Nortvolt je saopštio da očekuje da će u narednoj deceniji izgraditi još najmanje dvije fabrike u Evropi i da razmatra lociranje sljedeće u Njemačkoj.

„Nova gigafabrika će povećati ukupne Northvoltove kapacitete za proizvodnju baterija na preko 170 GWh“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da uporedo sa proizvodnjom baterija, Nortvolt planira i podizanje fabrike za reciklažu baterija na licu mjesta, koja će obezbjediti efikasnu ponovnu upotrebu nusproizvoda iz proizvodnog procesa.

Nortvolt je do danas potpisao ugovore vrijedne više od 50 milijardi dolara s kupcima među kojima su BMW, Skanija, Folksvagen, Volvo automobili i Polestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije