Novosti

Pratite nas na Google news

Trotočkaš na solarni pogon, po vedrom danu prelaziće oko 40 km

Trotočkaš na solarni pogon, po vedrom danu prelaziće oko 40 km
Foto: Aptera promo | Trotočkaš na solarni pogon, po vedrom danu prelaziće oko 40 km
N.N.

Kompanija Aptera Motors priprema se za prvu masovnu proizvodnju solarnog automobila do kraja godine.

Automobil će se prodavati za 25.900 američkih dolara, što ga čini pristupačnom opcijom u poređenju s ostalim električnim vozilima na tržištu.

Ipak, postoje prepreke prije nego što se pojavi na tržištu. Vašington post izvještava da distribucija ne može da počne dok se ne sprovedu i ne prođu testovi bezbjednosti.

Volvo će potpuno preći na proizvodnju električnih automobila do 2030.

Automobil se smatra ultraaerodinamičnim električnim vozilom i kreće se na tri točka.

Pokriven sa 34 kvadratna metra solarnih ćelija, koje dnevno mogu da obezbijede vožnju od četrdesetak kilometara "uz vedro nebo".

Kreatori Aptere, Kris Entoni i Stiv Fambro, kažu da je automobil četiri puta efikasniji od prosječnog električnog vozila i 13 puta efikasniji od kamiona koji koristi klasično gorivo.

Dizajn vozila uključuje i zakrivljenja koji pomažu u smanjenju otpora tokom kretanja. Izuzetno lagani ugljenični kompoziti i stakloplastika čine okvir automobila, koji se djelimično može stvoriti 3D štampačem.

Automobil može da dostigne brzinu od 100 kilometara na čas za samo 3,5 sekundi, a najveća brzina koju može da razvije je 180 kilometara na čas.

Za svakodnevnu upotrebu, uz lijepo vrijeme, nije potrebno punjenje automobila, što ga čini prvim takvim vozilom na tržištu.

Ukoliko nije sunčano, tu su baterije u kojima se skladišti električna energija.

Kako se navodi, kupci će moći da biraju između četiri konfiguracije pogonskih baterija, od kojih ona najveća, od 100 kWh, omogućava autonomiju u vožnji od preko 1.600 km.

Bazična verzija Aperte 3 opremljena je baterijom od 25 kWh i ima radijus u vožnji od 402 km. Proizvođač navodi i da model sa baterijom kapaciteta 40 kWh može s jednim punjenjem da pređe do 644 km, a onaj sa baterijom od 60 kWh ima autonomiju od 966 km.

U zavisnosti od verzije, automobil će biti opremljen elektromotorom različite snage.

Osim malog otpora vazduha, model Aperta 3 karakteriše i relativno skromna masa kada je riječ o električnim vozilima.

Tako čak i verzija sa baterijom kapaciteta 100 kWh teži manje od 1.000 kg, što dodatno pomaže da se ostvari izuzetna autonomija u vožnji.

Iz kompanije navode da početna cijena automobila iznosi 25.900 dolara, dok najskuplji model košta preko 46.000 dolara.

Da za ovakva vozila već postoji tržište, svjedoče prednarudžbe još od 4. decembra. Aptera je prodala prvih 330 automobila u roku od 24 sata i od tada se javilo skoro 7.500 ljudi koji žele da polože depozit.

Kompanija takođe ima podršku velikih investitora, dok nastavlja da povećava proizvodnju.

Aptera je osnovana 2005. godine, ali je 2011. godine bila prisiljena da se ugasi nakon bankrota, da bi je originalni tvorci "oživjeli" 2019. godine.

(B92.net)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije