Novosti

U Tokiju predstavljeni Lexus NX i LX off-road

U Tokiju predstavljeni Lexus NX i LX off-road
Foto: Unsplash/Steven Binotto | U Tokiju predstavljeni Lexus NX i LX off-road

Lexus je imao istaknut nastup na otvaranju Salona automobila u Tokiju, a to je istinito prevashodno zahvaljujući nesvakidašnjem za ovaj brend, akcentu na opremi za off-road vozila. Upravo na tom mjestu je prikazan eksperimentalni model iz segmenta ATV s nazivom Lexus ROV. O njemu je i ranije bilo riječi, ali je prvi javni nastup bio upravo na ovoj manifestaciji.

Dvostruki četvorotočkaš ATV je opremljen trocilindarskim motorom koji je upodoljen za potrebe sagorijevanja vodonika koji se direktno ubrizgava u cilindre. Dodatno, društvo tako neobičnom Lexusu su pravili drugi modifikovani automobili.

Lexus NX PHEV je krosover namijenjen offroad avanturama. Kreiran je od strane same kompanije i utemeljen je na dopunjivom hibridu s oznakom NX 450h +, koji koristi benzinski i dva električna motora, po jedan na svakoj osovini.

Među izvršenim unapređenjima se ističe uvećan klirens, montaža guma podesnih za eksploataciju na lošim terenima i to sljedećih dimenzija: 265/65 R17. Tu su i metalni krovni nosači i obilje crnih kozmetičkih detalja. Istini za volju, izuteno je sumnjiv potencijal jednog hibrida za terensku vožnju, pa čak i uz opisane modifikacije koje je japanska kompanija sprovela.

Drugo vozilo je nazvano Lexus LX 600 Offroad Jaos i kao takvo je sklopljeno u saradnji s renomiranim proizvođačem aksesoara, kompanijom Jaos. Novi LX je u početku ponuđen na japanskom tržištu u verziji Offroad s opcijom zaključavanja tri diferencijala, felnama od 18 inča promjera i crnim dekorativnim detaljima.

Ali, pored svega pobrojanog posjedovao i zaštitne elemente ispod branika koji su izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, dodatke iznad lukova točkova koji su izvedeni upotrebom identičnog materijala, dodatne zaštite od blata, naplatke izrađene od kovane legure i gume podesne za vanterensku vožnju u dimenziji 285/55 R20.

Vodonični bagi Lexus ROV i terenski krosover Lexus NX PHEV Offroad će ostati samo kao prototip primjerci namijenjeni učešću na tokijskoj izložbi, dok će Jaos predstaviti set sopstvenih aksesoara za oba vozila, kako za Lexus LX tako i za sestrinski Land Cruiser.

(Auto Republika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije