Novosti

U automobil ugrađen prvi sistem koji sprečava akvaplaning

U automobil ugrađen prvi sistem koji sprečava akvaplaning
Foto: Pixabay | U automobil ugrađen prvi sistem koji sprječava akvaplaning

Jedna od najopasnijih stvari u vožnji je akvaplaning (vodeni tobogan) koji se najčešće događa za jakih kiša kad je vozačima teško procijeniti koliko je vode na cesti.

Prevelika brzina i nemogućnost guma da kanalima izbace svu vodu ispod njih rezultira gubitkom upravljanja, proklizavanjem, a nerijetko i teškim nezgodama, prenosi automobili.ba. 

Sada je, čini se, pronađeno rješenje za ovaj veliki problem. Easyrain, Bosch i Italdesign posljednjih dana testirali su inovativni AIS sistem protiv akvaplaninga na serijskom automobilu. Easyrain AIS (Aquaplaning Intelligent Solution) prvi je sistem sposoban za preveniranje akvaplaninga.

Zahvaljujući kontrolisanom mlazu vode koji se ubrizgava ispred prednjih točkova, sistem može vratiti prianjanje gume i kontrolu nad vozilom, razbijajući sloj vode na asfaltu koji gume ne mogu rasipati.

Radi se o hidrauličkom sistemu koji se sastoji od pumpe i dva sklopa mlaznica te se pokreće zahvaljujući Easyrain DAI (Digital Aquaplaning Information) softveru za aktivaciju.

Virtualni senzor prepoznaje početak akvaplaninga, odmah obavještavajući sistem, koji pokreće mlaznice. Tvorci sistema kažu da je prije početka ugradnje u hiljade automobila potrebno smanjiti masu i dimenzije ovog sistema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije