Novosti

U belgijskoj luci zarobljeno više od 8.000 luksuznih automobila

U belgijskoj luci zarobljeno više od 8.000 luksuznih automobila
Foto: Screenshot/YouTube | U belgijskoj luci zarobljeno više od 8000 luksuznih automobila

Zbog uvedenih sankcija u luci Zeebrugge u Belgiji gotovo mjesec dana stoji više od 8.000 novih luksuznih automobila.

Kako pišu strani mediji, radi se o redom luksuznim automobilima koji su još početkom aprila stigli morskim putem iz Azije te je trebalo da budu pretovareni i transportirani u Rusiju. Međutim, u međuvremenu su uvedene postrožene sankcije koje zabranjuju izvoz vozila vrednijih od 50.000 evra. Posljedica je da su brojni skupi automobili ostali zarobljeni u Belgiji.

U pitanju je niz luksuznih modela, od američkog Cadillaca i japanskog Lexusa pa sve do njemačkih premiuma predvođenih u Rusiji posebno poželjnim Mercedesom. Osim automobila, u luci se nalazi i druga roba koja je ostala zaglavljena zbog sankcija. Do sada je zaustavljen promet oko 1.100 kontejnera prema Rusiji, tvrde neimenovani izvori iz lučke uprave.

Kad su pak automobili u pitanju, pretpostavlja se da će biti transferirani na druga tržišta. "Automobili će vjerovatno ostati ovdje dok ne pronađu kupce na drugim tržištima. Ne znamo ko su kupci u Rusiji ni u čijem su trenutno vlasništvu. Ovdje ima prostora za 10.000 vozila", rekao je Marc Adriansens, direktor lučkog terminala za prekrcaj automobila.

Zeebrugge je jedna od najvećih evropskih luka za pretovar i transfer vozila s godišnjim prometom od čak dva miliona vozila i parkirnim prostorom za 210.000 vozila.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije