Novosti

U ovoj državi je 90 odsto auta elektifikovano

U ovoj državi je 90 odsto auta elektifikovano
Foto: Hookyung Lee/Pixabay | U ovoj državi je 90 odsto auta elektifikovano

Devet od deset prodanih novih automobila su elektrifkovani, dakle ili električni ili hibridi, najnoviji su podaci s norveškog tržišta.

Od svih novih automobila samo ih pet odsto koristi benzin, a još je manje onih na dizelsko gorivo, izvještava norveško Informativno Vijeće za saobraćaj (OFV).

Prema tim podacima, čak je osam od deset novih automobila prodanih ove godine bilo električno. To znači da je prodaja električnih vozila u septembru skočila za 46 odsto u odnosu na septembar prošle godine. 

Najprodavaniji model je bio Tesla Model Y, a iza njega još jedna Tesla, Model 3. Na treće mjesto probila se električna Škoda Enyaq. Zanimljivo, četvrti je Toyota RAV4, jedini hibrid u Top 10.

Tajna uspjeha

Recept je jasan. Struja se nagrađuje, a benzin i dizel kažnjavaju. Tako se svi kupci električnih vozila oslobađaju poreza od 15 odsto, ne plaćaju porez za zagađenje, a što sve kupci klasičnih automobila moraju platiti.

"Porez je progresivan - zavisi od mase, CO2 te NOx emisijama, pa velika vozila s velikim emisijama postaju jako skupa", pojašnjavaju iz Norveške automobilske federacije.

Nadalje, tu su i popusti na parkiranje, trajektni prevoz i slično.

Podsjetimo, Norveška planira do 2025. godine ukinuti prodaju novih vozila pokretanih fosilnim gorivima. Sudeći po aktualnim trendovima, to bi se moglo dogoditi i prije. Istog je mišljenja i Norveška automobilska federacija (NAF), koja kaže kako će, ako se ovaj ritam nastavi, zadnji automobil na benzin u Norveškoj biti prodan u aprilu seljedeće godine.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije