SP Qatar 2022.

Novosti

Unikatni Ferrari SP51

Unikatni Ferrari SP51
Foto: Ferrari | Unikatni Ferrari SP51
N.N.

​Ferrari SP51 je još jedan u nizu unikatnih kreacija slavne italijanske marke, pri čemu se ovoga puta radi o specijalnoj roadster verziji Ferrarija 812 GTS.

Najupečatljiviji element dizajna SP51 je popriječno karbonsko krilo koje premošćuje dva leteća podupirača koja se nalaze iza sjedišta vozača i suvozača.

Ferrari kaže da je to stilska referenca na targa dizajn koji se koristi na sportskim prototipovima iz 1960-ih u kojima je centralna šipka dodala snagu i sakrila sigurnosni obruč.

Ferrari takođe tvrdi da se vrhunac procesa dizajna, koji uključuje vlasnika na svakom koraku, nalazi u unutrašnjosti zahvaljujući uključivanju dvije posebne ideje.

Jedan je bio da se plava i bijela spoljašnja livreja od prednje do zadnje strane ugradi u unutrašnjost primjenom na kontrolnu tablu, zadnji zaštitni zid i centralni tunel.

A drugi je bio da se koristi ista prilagođena boja Rosso Passionale za tkaninu sjedišta od alkantare koja je imala nenamjeran rezultat da ovaj višemilionski Ferari jednokratni izgled izgleda kao C3 Corvette modifikovan od strane Džordža Berisa oko 1973. godine.

Ipak, čini promjenu od dosadne stare crne, a mi volimo plavo-bijele šavove, još jednu vezu sa prugama na spoljašnjosti.

Ferari ne pominje pogonsku opremu jer te komponente obično ostaju netaknute od strane tima za specijalne projekte.

To znači da SP51 vjerovatno pokreće 812 Superfast/GTS-ov standardni V12 od 6,5 litara koji razvija 789 KS (800 KS) pri 8.500 o/min i generiše 530 lb-ft (718 Nm) pri 7.000 o/min, prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije