Novosti

Unikatni TVR Cerbera Speed 12 ide na aukciju

Unikatni TVR Cerbera Speed 12 ide na aukciju
Foto: Twitter / Printscreen | Unikatni TVR Cerbera Speed 12 ide na aukciju

Za kupovinu unikatnog TVR Cerbera Speed 12 superautomobila nema baš mnogo prilika, ali kuća Silverstone Auctions će 20. maja ponuditi jednu od njih.

Na aukciji će biti prodat unikatni i jedini drumski legalni model TVR Cerbera Speed 12, koji ima karoseriju agresivnog izgleda, veliko zadnje krilo i branike koji ga produžavaju. Dio automobila koji izgleda kao trkački model je i izraženi difuzor.

Unutrašnjost je spartanska, tu se nalaze dva karbonska sjedišta s visokom konzolom između njih, dok zaštitni kavez zauzima dosta prostora. Jednostavni instrumenti uključuju analogni tahometar i digitalni displej ispod njega.

TVR je predstavio Cerberu s V8 motorom 1996. godine kao coupe s 2+2 konfiguracijom sjedišta. Bio je to prvi model brenda s motorom vlastite izrade za razliku od korišćenja tjuniranih motora drugih proizvođača.

Kompanija je takođe počela da razvija trkačku verziju koristeći 7.7 litarski V12 motor za GT1 klasu, tako da je model dobio oznaku Speed 12. Nakon toga je TVR modifikovao automobil kako bi zadovoljio propise GT2 klase.

TVR je počeo da prima depozite za drumsku verziju Cerbere Speed 12, ali ovaj model je ipak otkazan. Godine 2003. je proizvođač odlučio da napravi samo jedan automobil i to je upravo ovaj koji je prikazan na fotografijama i koji će biti prodat na aukciji.

Britanski magazin Evo je pisao o ovom automobilu 2010. godine te je naveo da je aktuelni vlasnik tjunirao V12 motor na 830 KS. Automobil je težak manje od 1.000 kg.

TVR je mali britanski proizvođač sportskih automobila koji datira još od četrdesetih godina prošlog vijeka. Brend je mijenjao vlasništvo nekoliko puta, a aktuelni vlasnici su 2022. godine najavili dolazak električnog modela do 2024. godine, prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije