Novosti

Upoznajte "Horunžij": Novo vozilo ruskih specijalaca za ulične borbe

Upoznajte "Horunžij": Novo vozilo ruskih specijalaca za ulične borbe
Foto: vitalykuzmin.net | Upoznajte "Horunžij": Novo vozilo ruskih specijalaca za ulične borbe

Ruski inženjeri su napravili novo oklopno vozilo "Horunžij" (u prevodu barjaktar) za jedinice FSB-a i SOBR-a koje protiv terorista ne ratuju na liniji fronta, nego na gradskim ulicama.

"To je mašina koja se može 'stopiti sa okolinom' i kamuflirati tako da izgleda kao vozilo gradskog telekomunikacionog sistema, dok se unutra nalazi sedam naoružanih pripadnika Specnaza", rekao je za portal Russia Beyond Igor Tulinov, generalni direktor ogledno-konstruktorskog biroa "Tehnika".

I pored ove tvrdnje konstruktora, evidentno je da se Horunžij znatno razlikuje od svega što smo navikli da vidimo na gradskim ulicama. Ima masivnu karoseriju i moćne, debele zidove, a motor urla kao da će učestvovati u trci "Pariz – Dakar".

Možda se još uvijek radi na "kamuflaži u stilu gradskog vozila".

Po riječima Igora Tulinova, zaštićenost mašine ocjenjuje se sa 6A, što je najviša klasa zaštite na tržištu gradskih oklopnih vozila. Jednostavnije rečeno, vjetrobransko staklo, vrata i cijela karoserija mogu da izdrže pogodak iz najjače snajperske puške velikog kalibra na svijetu. Riječ je o pušci kalibra 12,7 koja uništava neprijateljsku silu na rastojanju od 2,5 km.

Unutar vozila postoji šest puškarnica kroz koje može da prođe cijev automata ili mitraljeza, tako da strijelci Specnaza mogu otvarati vatru iz vozila, a da sami budu potpuno zaštićeni od neprijateljske paljbe. Dakle, ne mogu im ništa čak ni junaci holivudskih filmova, koji sa ranjenom nogom bježe od najezde zombija i usput vezanih očiju pogađaju neprijatelja kroz ključaonicu pravo u srce.

I pored izrazite prednosti u vidu čvrstog oklopa, vozilo ima i veliki nedostatak. Naime, masa mašine je umjesto početnih 1,5 dospela do 6,9 tona! Pored toga, vozilo može da nosi još skoro dvije tone tereta (ljudi ili opreme).

Da bi ovakva grdosija bila što mobilnija konstruktori su zatražili pomoć od stranog proizvođača motora - od švajcarske kompanije AVL.

"Oni prave motore za automobile luks kategorije. NJihovi motori spadaju među najmoćnije na tržištu. Sklopili smo ugovor sa kompanijom AVL, pa su nam oni pomogli da napravimo motor od 330 ks koji može da pokrene aždaju sa mjesta", dodao je Tulinov.

Kako je on istakao, u tu svrhu je napravljena posebna fabrika kod Jaroslavlja koja se bavi isključivo proizvodnjom novih motora.

"U ovo doba sankcija nam je zadatak da se sva najnaprednija dostignuća prenesu na domaći teren. Zbog toga smo unajmili Švajcarce i zajedno sa njima napravili 'novo srce' ruske automobilske industrije", naglasio je direktor "Tehnike".

Automobil je već prošao sva testiranja, ali još uvijek nije poznato kada će moći da se sretne na ulicama Moskve i Sankt Peterburga, jer zasada nije sklopljen ugovor sa "Rosgvardijom".

I pored toga, rukovodstvo kompanije sa optimizmom gleda u budućnost, jer gradski Specnaz u Rusiji ne posjeduje vozila takve klase.

Tvorci "Horunžija" vide perspektivu i u izvozu ovog vozila u inostranstvo.

"Glavna konkurencija nam je američki Ford 550. Taj automobil ima sličan nivo oklopa, ali smo mi jeftiniji. Zbog toga smo spremni da radimo i sa klijentima u inostranstvu", zaključio je generalni direktor ogledno-konstruktorskog biroa "Tehnika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije