Novosti

Vakcinisanim vlasnicima država oprašta porez na upotrebu vozila

Vakcinisanim vlasnicima država oprašta porez na upotrebu vozila
Foto: Screenshot | Vakcinisanim vlasnicima država oprašta porez na upotrebu vozila

Nakon otvaranja vrata Grčke i Hrvatske za građane Srbije (odlazak na more bez PCR testa) koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa, Vlada Republike Srbije najavljuje još mnoge povlastice za građane koji su se odazvali pozivu za dobrovoljnu vakcinaciju.

Osim slobodnog ulaska u ugostiteljske objekte i šoping centre, ovi građani mogu očekivati i povlastice prilikom registracije vozila ali i korištenja putne mreže u Srbiji.

Kako prenosi Agencija Tanjug, sutra na vanrednoj sjednici, na dnevnom redu će biti i usvajanje uredbe o beneficijama koje će uživati svi naši ali i strani građani vakcinisani na teritoriji Republike Srbije, prenosi Vrele gume.

Prema ovom predlogu uredbe fizička lica koja imaju srpsko državljanstvo ili stranci sa mjestom boravka u Srbiji biće u cjelosti oslobođeni plaćanja tzv. “Šešeljeve takse”, odnosno posebnog poreza na upotrebu motornih vozila. Ova odluka važi samo za fizička lica i preduzetnike. Pravna lica, odnosno firme ne podliježu zakonskim olakšicama.

Osim toga, sva vakcinisna fizička lica u Srbiji bez obzira na državljanstvo ostvariće i 30 odsto popusta na iznos naplate putarine kod JP Putevi Srbije ukoliko se nalaze za upravljačem vozila a posjeduju elektronski QR kod na svoje ime, uz obavezne podatke o revakcinaciji.

U Vladi Republike Srbije se nadaju da će nove vakserske olakšice pospiješiti procenat građana spremnih da se vakcinišu i time se uključe u zajedničke napore u borbi protiv pandemije virusa korona.

Odluka stupa na snagu na dan objave u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije