Novosti

Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela

Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela
Foto: Volkswagen promo | Volkswagen bi mogao da ukine jedan ili više minivan modela

Njemački proizvođač razmišlja da smanji broj MPV modela u svojoj gami, s obzirom da se kupci sve više okreću SUV vozilima.

Za razliku od nekih drugih auto-kompanija, koje su se potpuno fokusirale na krosover/SUV vozila, Volkswagen je ipak zadržao u svojoj ponudi i nekoliko minivan modela.

Međutim, prema najnovijim vijestima koje stižu iz njemačkog auto-giganta, to bi uskoro moglo da se promijeni.

"Moramo da sagledamo da li i dalje treba da imamo tri MPV automobila u svom asortimanu - Golf Sportsvan, Touran i Sharan", rekao je šef finansija brenda Volkswagen, Arno Antlic u intervjuu za Autonews Europe.

Najprodavaniji od ova tri modela trenutno je kompaktni minivan Touran. Međutim, njegova prodaja u Evropi smanjena je za 14 odsto, na 69.814 vozila, za 11 mjeseci 2019. godine, pokazuju podaci JATO Dinamics.

Sa druge strane, tražnja za modelom Golf Sportsvan manja je za 26 odsto (u istom periodu prodato je 40.215 primjeraka), dok je Sharan zabilježio skroman rast prodaje od 1,7 odsto (20,854 automobila).

Ako ove brojeve uporedimo sa prodajom krosover/SUV vozila iz slične klase, uočava se velika disproporcija.

Naime, u prethodnih 11 mjeseci u Evropi je prodato čak 245.056 primeraka Volkswagena Tiguan, uz rast od 2,2  odsto, dok je interesovanje za modelom T-Roc pokazalo 193.963 kupca, uz rast prodaje od 46 odsto na godišnjem nivou.

Još uvijek nije poznato koji će od pomenutih minivan modela biti ukinut, ali malo je vjerovatno da će sva tri opstati na tržištu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije