Novosti

Volkswagen će ove godine nadoknaditi zaostatke

Volkswagen će ove godine nadoknaditi zaostatke
Foto: Pixnio | Volkswagen će ove godine nadoknaditi zaostatke

​Nakon zaostatka u proizvodnji i isporuci u 2022. godini, Volkswagen bi ove godine trebalo da ponovo poveća ponudu automobila kupcima, rekao je glavni finansijski direktor, Patrik Andreas Majer.

Cilj je postići značajno povećanje isporuka, uključujući e-automobile, rekao je Majer predstavljajući poslovne brojke u centrali kompanije. Nedavno je, međutim, bilo dodatnih poteškoća u nabavci elektronike i nekih sirovina, dodao je on.

"Oprezno smo optimistični da će se situacija sa snabdijevanjem stabilizovati tokom godine", rekao je Majer tokom prezentacije planova za novi mali automobil u električnoj seriji ID.

ID.2 bi trebalo da bude spreman za lansiranje 2025. i da košta ispod 25.000 evra u osnovnoj verziji.

Klimatski aktivisti već dugo zahtjevaju da kompanija opremi ne samo veća vozila alternativnim pogonima. Majer je međutim naglasio da VW mora da nastavi da pazi na svoje troškove.

Osim toga, "veoma izazovno okruženje u smislu snabdijevanja, cijena sirovina i energije, kao i geopolitičke situacije" vjerovatno će ostati i 2023. godine, upozorio je Majer.

Volkswagenov novi izvršni direktor Tomas Šafer i član uprave Tomas Ulbrih već su postavili ambicioznije ciljeve za dalje širenje e-mobilnosti.

Na primjer, udio isključivo električnih vozila u VW putničkim vozilima u Evropi trebalo bi da bude najmanje 80 odsto do 2030. godine, a 10 novih električnih modela trebalo bi da bude lansirano na tržište do 2026. godine, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije