Novosti

Volkswagen i Renault ipak neće zajedno razvijati nove jeftine električne automobile

Volkswagen i Renault ipak neće zajedno razvijati nove jeftine električne automobile
Foto: Pixnio | Volkswagen i Renault ipak neće zajedno razvijati nove jeftine električne automobile

Kako sada stvari svoje, čini se kako ova dva evropska proizvođača automobila neće ući u zajednički projekt razvoja jeftinih EV vozila. A zašto?

Navodno je novi mali VW-ov model trebao koristiti platformu Renaulta Twingo, ali izgleda da su ovi pregovori prekinuti.

Izvori bliski ovim kompanijama kažu kako je Volkswagen prekinuo ove pregovore, a što znači kako će morati razviti svoju platformu za male EV automobile, a to će koštati i to se može odraziti na krajnju cijenu samog EV modela. S druge strane, Renault će svoj novi električni Twingo tržištu predstaviti 2026. godine.

Isti izvori kažu kako su dogovori bili vrlo blizu završetku, prekinuo ih je VW i službena informacija će biti objavljena u narednim sedmicama. Navodno je izvršni direktor VW-a Thomas Schaefer rekao kako ipak žele razviti svoj vlastiti jeftini EV prije 2027. godine.

Iako će samostalno razviti svoj novi Twingo EV, Renault ostaje otvoren i za druge partnere. Ovu je saradnju inicirao Renaultov CEO Luca de Meo u nadi kako će zajedničkim naporima spriječiti invaziju jeftinih i tehnički vrlo naprednih kineskih električnih automobila. Ipak, sve je palo u vodu…

(Računalo.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije