Novosti

Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona

Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona
Foto: Volkswagen promo | Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona

Njemačka marka Volkswagen će za svega par dana predstaviti drugu generaciju modela Lamando.

Tom prilikom će se vidjeti da je liftbek dobio novi stil, ali je pogonski sklop ostao isti onaj iz premijernog pokoljenja.

Stil nove generacije modela Volkswagen Lamando je procurio još prošle godine kada su tokom ljeta fotografije novajlije objavljene na sajtu kineskog sertifikacionog tijela, dok se sama premijera očekivala prije dočeka Nove godine. Međutim, to se nije dogodilo, a da uskoro hoće, svjedoče i prvi zvanični tizeri kojim se najavaljuje održavanje svečanog događaja za 17. januar.

Podsjetićemo vas da je odlazeći Lamando svrstan u kategoriju sedana srednje veličine, i da su ponudi Volkswagena namijenjenoj kupcima u Kini nalazi od 2014. godine. Za proizvodnju ove limuzine je zadužen zajednički poduhvat koji su oformili SAIC i Volkswagen. Ako kažemo da je Lamando od kog se opraštamo limuzina, onda je zanimljivo reći i da će novajlija postati liftbek, i to sa prozorskim staklima lišenim okvira, što korespondira sa stilom Arteona, koji se, uzgred budi rečeno, nudi i u Kini. Tamo njega sklapa drugi zajednički poduhvat (FAW Volkswagen) i kao takav nosi od ranije poznati indeks CC.

Lamando druge iteracije počiva na arhitekturi MQB Evo. Dimenzije noviteta su već poznate zahvaljujući objavi na sajtu pomenutog tijela nadležnog za sertifikaciju vozila u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Dužina liftbeka će biti 4.784 milimetara, širina je na nivou od 1.831 mm, dok je visina 1.469 mm. Između osovina Lamandoa će se naći 2.731 milimetara. Na taj način se njemački liftbek postavlja iznad odlazećeg prethodnika koji je bio dug 4.615 mm i nudio međuosovinskih razmak od 2.656 mm. Istovremeno, to otkriva i da je aktuelni VW CC (Arteon u Evropi) i dalje osjetno duži (dužina: 4.865 mm, međuosovinski razmak 2.841 mm).

Prednjica novog modela je stilizovana da djeluje elegantno i tečno, baš kao kod novorazvijenih predstavnika porodice ID, ali to ne znači da će isti posjedovati u paleti i neku zelenu varijantu. Barem neće zasigurno u početnoj fazi tržišnog života. Maska hladnjaka će imati dvije različite alternative s "običnim" ili sjajnim rešetkama.

Zadnje signalne grupe su izvedene u obliku široke matrice dok je izgled putničke kabine ranije zabilježen na hard diskovima aparata paparaco novinara. Glavna stavka u kabini se tiče zakrivljenog ekrana koji je pregledan i monitora osjetljivog na dodir koji je ukombinovan s prvim displejom. Pod centralno pozicioniranim ekranom se nalazi tanana traka s komandama osjetljivim na dodir, a izgleda da će služiti za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju.

Samo je jedan motor koji je registrovan u dokumentaciji priloženoj kineskom Ministarstvu privrede. U pitanju je davno poznata turbobenzinska četvorocilindarska jedinica 1.4 TSI sa 150 konjskih snaga. Stari sedan Lamando u paleti posjeduje i svježiju verziju ovog pogonskog sklopa s isporukom 131 konjske snage. Verzija s četvoro vrata je dostupna jedino s automatskom sedmostepenom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DSG), pa će i novi liftbek dobiti identičan pogonski sklop koji uključuje i pomenutu mijenjačku kutiju. Kako sedan ne nudi izvođenje s integralnim pogonom, tako ni očekivani liftbek neće ponuditi isto.

Limuzina koja je na kraju karijere i koja "se odaziva na ime" VW Lamando a raspolaže sa 131 konjskom snagom moćnim motorom, danas staje oko 20.600 evra, dok je 19 "grla" snažniji sedan na poziciji od 24.300 evra. Ne treba sumnjati ni sekundu da će novi liftbek biti skuplji od prethodnika, ali i dalje pristupačniji od onog što se Evropljanima s namjerom da postanu vlasnici Arteona traži. Da podsjetimo da kineski pandan Arteona, model VW CC košta od 34.300 evra, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije