Novosti

Volkswagen smanjuje broj modela zbog rezanja troškova

Volkswagen smanjuje broj modela zbog rezanja troškova
Foto: N.N. | Volkswagen smanjuje broj modela zbog rezanja troškova

Volkswagen Grupa planira da podigne nivo profita iznad prethodno planiranog uprkos rastu investicija u električne automobile, saopšteno je iz kompanije.

Gigant iz Volfsburga planira rast profita od najmanje 6 odsto u 2022, tri godine ranije nego što je prethodno prognozirano.

VW namjerava da uloži više od 11 milijardi evra u električna vozila, digitalizaciju, tehnologiju autonomne vožnje i mobiliti servis do 2023, a fokus je na elektrifikaciji automobila.

Kao osnova investicija će biti veće rezanje troškova od planiranog, uz rast produktivnosti za oko 30% do 2025. Proizvođač će da prošiti mjere štednje i efikasnosti programa i posle 2020, a cilj je dodatnih tri milijardi evra ušteda do 2023.

VW Grupa nije otkrila da li će kao jedan dio mera štednje biti i otpuštanje radnika, ali će se posebno fokusirati na masivnu redukciju kompleksnog portfolija modela.

Brend planira i da u Evropi smanji za 25% verzije motora i mjenjača uz manje zahtjeve kupaca u narednoj godini, što bi trebalo da ima pozitivne efekte na kompleksnost proizvodnje u lancu snabdijevanja. Ulazni modeli će dolaziti sa manuelnim menjačima, bez opcije da se kupe sa automatskom transmisijom ili pogonom na sva četiri točka.

Grupa takođe planira i da oko 80% vozila proizvodi na fleksibilnoj MQB arhitekturi kako bi smanjila troškove za čak do 60%.

Iz VW su potvrdili da nastavljaju konstruktivne pregovore sa američkim gigantom Fordom o potencijalnom proširenju saradnje i van segmenta komercijalnih vozila, na električna i autonomna vozila te povećanje ponude automobila u SAD za najmanje dva SUV modela.

VW takođe planira da pravi električna vozila u SAD, iako još nije donijeta odluka gdje će biti proizvodni pogon.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije