Novosti

Volkswagen traži da se prave fabrike baterija velikih kapaciteta

Volkswagen traži da se prave fabrike baterija velikih kapaciteta
Foto: Ilustracija | Volkswagen traži da se prave fabrike baterija velikih kapaciteta
N.N.

​Njemački automobilski div Volkswagen traži od investicijskih partnera da grade tvornice električnih baterija minimalnog proizvodnog kapaciteta od jednog gigawatta, izjavio je glavni izvršni direktor Herbert Diess.

"Ništa manje od toga nema smisla", rekao je Diess u nedjelju na marginama Šangajskog sajma automobila.

Volkswagen će kupiti baterijske ćelije za električne automobile u vrijednosti 50 milijardi evra, a kao strateške dobavljače identifikovao je južnokorejske SKI, LG Chem i Samsung SDI te kineski Contemporary Amperex Technology (CATL), prenosi index.hr.

Njemački proizvođač preuređuje 16 fabrika za potrebe proizvodnje električnih vozila i planira od sredine 2023. proizvoditi 33 različita modela električnih automobila modela Škoda, Audi, VW i Seat.

"Razmatramo ulaganja u proizvođače baterija kako bismo intenzivirali našu elektrifikacijsku ofenzivu i pribavili potrebna znanja", poručuju iz Volkswagena.

SKI u SAD-u gradi fabriku baterijskih ćelija koja bi trebala opskrbljivati Volkswagenovu fabriku u Chattanoogi, u saveznoj američkoj državi Tennessee. Južnokorejska će kompanija ​​litij-ionskim baterijama opskrbljivati tvornicu u kojoj Volkswagen planira započeti proizvodnju 2022. godine.

LG Chem, Samsung i SKI isporučivat će baterije i Volkswagenovim pogonima u Europi. CATL je VW-ov strateški partner u Kini i opskrbljivaće njegovu električnu flotu baterijama od 2019. godine.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije