Novosti

Volkswagen ukida Passat i u Evropi?

Volkswagen ukida Passat i u Evropi?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Volkswagen ukida Passat i u Evropi?

Pored Passata, na listi za odstrel je i kupe limuzina Arteon.

Nakon vijesti da će Volkswagen 2023. godine prestati da proizvodi Passat u SAD, stiže i najava gašenja evropskog Passata.

Volkswagen je prvobitno namjeravao da proizvodnju sljedeće generacije Passata za Evropu premjesti iz Njemačke u Tursku, ali je prolongiranje sirijskog konflikta natjeralo ovog auto-giganta da promijeni planove.

Nakon toga je odlučeno da se novi Passat od 2023. izrađuje u Slovačkoj, u pogonu u Bratislavi uz investiciju vrednu milijardu evra.

Ipak, kako tvrdi Automotive News Europe, Volkswagen je na kraju odlučio da okonča proizvodnju limuzinske verzije Passata u Evropi, kada aktuelna generacija završi svoj životni vek. To bi, prema istom izvoru, trebalo da se dogodi 2023. godine.

Međutim, Passat ne bi bio potpuno ugašen kao model, s obzirom na to da bi karavan vaerzija (Variant) nastavila da se pravi i u narednoj generaciji.

Razlog za ovako radikalnu odluku Volkswagena (ako se navodi obistine), treba tražiti u tome što prodaju Passat limuzine sve više ugrožava model koji takođe proizvodi VW grupacija, a to je Škoda Superb. Volkswagen, navodno, ne bi želio da njegova dva modela budu rivali jedan drugom na tržištu.

Takođe, njemački proizvođač je shvatio da se limuzine sve manje kupuju u bogatijim evropskim zemljama, koje su bile glavno tržište Passata, usljed rasta popularnosti SUV/krosover vozila.

Sa druge strane, u centralnoj i istočnoj Evropi, gdje su sedani i dalje traženi, VW grupa će forsirati prodaju Superba.

Kako piše Automotive News Europe, Volkswagen se tu neće zaustaviti. U planu je ukidanje modela koji je proizašao upravo iz Passata, a to je Arteon.

Tako će aktuelna generacija Arteona biti ujedno i posljednja, a osim kupe limuzine, ugasiće se i Shooting Brake koji je tek nedavno počeo da se proizvodi.

Model Passat je trenutno najdugovječniji putnički automobil u gami Volkswagena. Prva generacija je debitovala skoro prije pola vijeka, 1972. godine.

Aktuelna, osma generacija evropskog Passata lensirana je 2015. godine.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije