Novosti

Volvo ključ u funkciji bezbjednosti

Volvo ključ u funkciji bezbjednosti
Foto: N.N. | Volvo ključ u funkciji bezbjednosti

Volvo Cars je predstavio Care Key, koji omogućava svakom kupcu Volvo automobila da podesi ograničenje brzine za sebe, članove svoje porodice ili prijatelje. Care Key predstavljaće standard za sve automobile marke Volvo počevši od modela za 2021. godinu.

Care Key omogućava vozačima Volvo automobila da odrede ograničenje najveće brzinu automobila, prije nego što pozajme automobil članu svoje porodice ili mlađem i neiskusnom vozaču kao što su na primjer tinejdžeri koji su tek dobili svoje vozačke dozvole.

Lansiranje Care Key usluge uslijedilo je nakon objave sa početka ovog mjeseca da će Volvo Cars ograničiti najveću brzinu svih svojih automobila na 180 km/h od 2020. godine, u svrhu slanja snažne poruke u vezi sa opasnostima povećane brzine.

Hakan Samuelsson, generalni direktor Volvo Cars, izjavio je prošlog mjeseca da kompanija želi da pokrene diskusiju na temu da li proizvođači automobila imaju pravo, ili čak i obavezu da u automobil ugrade tehnologiju koja prati ponašanje vlasnika automobila. Sada kada je takva tehnologija dostupna, ovo pitanje postaje sve značajnije.

Ograničenje brzine i Care Key dio su te inicijative i pokazuju na koji način proizvođači automobila mogu da preuzmu aktivnu odgovornost u postizanju nulte tolerancije u smrtnim slučajevima na putu podrškom odgovornijem ponašanju vozača.

„Vjerujemo da proizvođač automobila ima odgovornost da unaprijedi bezbjednost u saobraćaju“, izjavio je Samuelsson. „Naše skoro objavljeno ograničenje brzine odgovara takvom načinu razmišljanja, a Care Key još je jedan primjer toga. Mnogi od nas žele da pozajme svoj automobil prijateljima i članovima porodice, ali nismo sigurni da su oni bezbjedni na putu. Care Key predstavlja dobro rješenje i dodatni spokoj.“

Pored potencijalnih prednosti koje se odnose na bezbjednost, dodaci kao što su ograničenje brzine i Care Key potencijalno će da donesu i finansijsku prednost vozačima Volvo automobila. Kompanija trenutno poziva osiguravajuća društva na nekoliko tržišta na pregovore da ponude posebno, povoljno osiguranje za Volvo zajednicu koja koristi ovu bezbjednosnu opremu.

Specifični uslovi zavisiće od okolnosti na lokalnim tržištima, ali Volvo Cars očekuje da uskoro objavi prvih nekoliko ugovora sa nacionalnim osiguravajućim kućama.

„Ukoliko budemo u stanju da ohrabrimo i podržimo odgovornije ponašanje uz pomoć tehnologije koja pomaže vozačima da se klone nevolja, to bi logično trebalo da ima pozitivan uticaj na premije osiguranja,“ rekao je Samuelsson.

(Netauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije