Novosti

Volvo predstavio robo-kamion, uskoro će u saobraćaj

Volvo predstavio robo-kamion, uskoro će u saobraćaj
Foto: Volvo Autonomous Solutions | Volvo predstavio robo-kamion, uskoro će u saobraćaj

Volvo je u Las Vegasu prikazao kamion opremljen sistemom autonomnog upravljanja. Preciznije, radi se o Volvo Autonomous Solutions, samovozećem kamionu razvijenom u suradnji sa kompanijom Aurora Solutions, start-apom koji su osnovali bivši direktori iz Ubera, Tesle i Googlea.

Kamion koristi Aurorin hardver i softver, a radi se o sistemu u imena Aurora Driver.

Nudi nivo 4 autonomnog upravljanja, i to sve zahvaljujući kompleksnoj sinergijskog akciji AI softvera, kompjutera kamera, radara, senzora i LiDAR-a. Sisitem je do danas odradio oko 1.5 miliona testnih milja, odnosno oko 2.4 miliona kilometara.

Voditelji ovog projekta naglašavaju da je sigurnost bila prioritet, prenosi Index.

"Naš pristup inženjeringu platforme daje prednost sigurnosti uključivanjem sistema redundantnosti visoke sigurnosti dizajniranih za ublažavanje potencijalnih hitnih situacija", rekao je Shahrukh Kazmi, voditelj odjela proizvoda u Volvo Autonomous Solutions.

Kamioni uskoro izlaze na puteve, a zasad će imati sigurnosnog operatera za volanom spremnog da preuzme kontrolu nad vozilom u kriznim situacijama.

Do kraja godine na cestama bi trebalo da se pojavi 20 ovakvih kamiona, a flota tzv. robo-kamiona bez ljudske posade biće spremna iduće godine i saobraćaće na potezu Hjuston – Dalas, navodi TechCrunch. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije