Novosti

Volvo sljedeće godine prestaje sa modelima auta sa dizel motorima

Volvo sljedeće godine prestaje sa modelima auta sa dizel motorima
Foto: Pixnio | Volvo sljedeće godine prestaje sa modelima auta sa dizel motorima

Volvo Cars je objavio svoju odluku da početkom 2024. godine prestane sa proizvodnjom svih modela automobila sa dizel motorima. Ova odluka je javno saopštena tokom Nedjelje klime u Njujorku. Kompanija se tako svrstava među prve velike proizvođače automobila koji su preduzeli ovaj korak u cilju smanjenja globalnih emisija.

Glavni razlozi za ovu odluku su promjenjiva potražnja na automobilskom tržištu, stroži regulativni okviri vezani za emisiju štetnih gasova, kao i strateški fokus kompanije na elektrifikaciju vozila.

"Za nekoliko mjeseci napravićemo posljednji Volvo automobil sa dizel motorom," izjavio je Džim Rouvan, izvršni direktor Volvo Carsa. "Ovo je još jedan ključni korak u našem kontinuiranom fokusu na elektrifikaciju i borbu protiv klimatskih promjena."

Prošle godine, Volvo vozila sa dizel motorom činila su samo 8.9 odsto ukupne globalne prodaje kompanije. Osim toga, generalni udio automobila sa dizel motorima na evropskom tržištu značajno je opao. U julu 2023. godine, taj udio je bio samo 14.1 odsto, što je drastičan pad u poređenju sa više od 50 odsto u 2015. godini.

Volvo je već najavio svoju posvećenost da postane brend koji će proizvoditi isključivo električna vozila do 2030. godine. Kompanija takođe planira da postigne ugljeničnu neutralnost do 2040. godine, potvrđujući svoje ambicije da postane lider u održivoj proizvodnji automobila.

"Električni agregati su naša budućnost i imaju niz prednosti u odnosu na tradicionalne motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući manje buke, manje vibracija i manje troškova servisiranja za naše kupce," napomenuo je Džim Rouvan, javlja "AutoBlog".

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u nastojanjima automobilske industrije da se uskladi sa globalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promjena. Time Volvo Cars nastavlja da postavlja standarde u industriji, istovremeno podstičući druge proizvođače da preduzmu slične inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije