Novosti

Volvo želi da od 2040. pravi isključivo električne automobile

Volvo želi da od 2040. pravi isključivo električne automobile
Foto: N.N. | Volvo želi da od 2040. pravi isključivo električne automobile

Tek što je predstavio svoj prvi električni model, SUV XC40 Recharge, Volvo već planira da u budućnosti u potpunosti pređe na proizvodnju automobila na struju.

Povodom premijere Volvoa XC40 Recharge, prvi čovek kompanije - Hokan Samuelson, izjavio je za Autocar da ovaj švedski proizvođač namjerava da se preorijentiše na električne modele, ali da će vrijeme prelaska na isključivo električne pogonske sistem zavisiti od tražnje kupaca.

"Više se ne postavlja pitanje 'da li', već 'kada' će se to dogoditi, a kupci su ti koji će na kraju odlučiti", objašnjava Samuelson.

"Što bude veći procenat potpuno električnih automobila među prodatim vozilima, to ćemo brže obustaviti naš program razvoja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ako SUS motori budu činili samo mali procenat prodaje, vjerovatno ćemo ih brže ukinuti."

Volvo ima viziju da postane ekološki neutralan (u pogledu emsiije ugljen-dioksida) do 2040. godine i ako želi postići ovaj cilj, do tada će morati okončati proizvodnju automobila sa SUS motorima.

Što se tiče bliže budućnosti, Volvo namjerava da elektrifikovana vozila do 2025. godine dostignu polovinu ukupne prodaje automobila ovog brenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije